Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Predstavljen 30. broj časopisa Diadora

21.12.2016. 23:00
Predstavljen 30. broj časopisa Diadora


Novi broj časopisa “Diadora” predstavljen je jučer u Arheološkom muzeju Zadar. Okupljene, mahom arheologe, pozdravio je dr. sc. Jakov Vučić, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar napomenuvši kako je riječ o tridesetom broju časopisa kojeg izdaje ovaj zadarski muzej.
– Od 1960. godine do danas ovaj časopis izdaje Arheološki muzej Zadar. Prilika je ovo da se prisjetimo nedavno preminulog profesora Batovića, kao posljednjeg člana prvog uredništva časopisa. Uz njega su u prvom uredništvu bili Mate Suić, Ivo Petricioli i Mate Gabričević. Dosada je izašlo 27 svezaka, odnosno 30 brojeva, istaknuo je Vučić. Novi broj Diadore dolazi na 208 stranica i donosi devet radova, koji se uglavnom odnose na razdoblje antike. Radove su predstavili Željko Miletić i Dražen Maršić s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru i Luka Bekić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru.
– Drago mi je da je cijela ova Diadora antička, kolege i ja smo antičari, donekle smo i krivi za to. S druge strane, šteta je što nema srednjovjekovlja, tako da je riječ o jednom poluzadovoljstvu, kazao je Miletić.
Dražen Maršić je predstavio tri rada, od koja su dva autori sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta.
– Drago mi je da u ovom broju participiraju kolege iz Zagreba. Zadrani su dosad dosta drugdje participirali, pa je red da se oduže bar istom mjerom, poručio je Maršić.
Luka Bekić je, pak, predstavio dva rada koji govore o numizmatici.