Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Treba se boriti da se ne zaboravi žrtva branitelja i civila

21.12.2016. 23:00
Treba se boriti da se ne zaboravi žrtva branitelja i civila


S velikim pijetetom čuvaju se uspomenu na tragediju i slavu hrabrih vitezova iz Domovinskog rata, koji su zauvijek ostali u povijesnoj knjizi sjećanja koje nikad neće izblijedjeti.
Jučer je vlč. Tomislav Vlahović, župnik Perušića i kapelan policijske kapelanije Sveti Filip i Jakov u Zadru, za Policijsku upravu zadarsku, u Pristegu predvodio molitvu odrješenja za hrvatske branitelje 112. brigade Hrvatske vojske – Denisa Bajla, Dubravka Torbarine, Damira Matića, Radovana Čakaruna, Borisa Nikpalja i Danijela Špralju.
U Pristegu, uz državnu cestu Benkovac – Stankovci održana je komemoracija, molitva, položeni su vijenci i zapaljene su svijeće.
– Pristeg je bio specifičan jer je polovica sela bila okupirana, a druga polovica slobodna. Prva crta obrane se protezala pored crkve te je žrtva hrvatskih vitezova branitelja još važnija, poručio je benkovački gradonačelnik Branko Kutija, nakon što je još jedanput pozvao policiju i Državno odvjetništvo da se otkriju i procesuiraju počinitelji zlodjela i ubojstava Hrvata.
– Godinama dolazimo odati počast ovoj šestorici branitelja, ali i drugim vojnim i civilnim žrtvama, a takvih mjesta, nažalost, ima previše. Ničiji život ne smije biti uzalud izgubljen. Svi se moramo boriti protiv zaborava i odavati počast nevinim žrtvama, zbog sadašnjosti i budućnosti, zbog generacija koje dolaze nikad nećemo zaboraviti žrtvu hrvatskih branitelja i civila, poručio je Kutija, naglasivši nadasve važnu ulogu Pristega u obrani benkovačkoga kraja u Domovinskom ratu.
Hrvatski vitezovi Denis Bajlo, Dubravko Torbarina i Damir Matić poginuli su prije 23 godine, na jučerašnji dan 22. prosinca 1993. Njihovi ratni kolege, hrvatski vitez Radovan Čakarun život je položio 26. prosinca 1993., Boris Nikpalj 2. veljače 1994., a Danijel Špralja 12. veljače 1994. godine.