Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadar će biti bolji od Monte Carla!

21.12.2016. 23:00
Zadar će biti bolji od Monte Carla!


Jednom sam izjavio kako će Zadar biti kao Monte Carlo. Neki su se smijali, neki čak i rugali. A sada izjavljujem da Zadar neće biti kao Monte Carlo, Zadar će biti bolji od njega – rekao je jučer zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta u Gradskoj loži u prigodi dodjele priznanja Nasmiješno sunce za ovu godinu.
Riječ je podsjećamo, o priznanju koje se ove godine dodjeljivalo po 14. put zaredom u 12 kategorija našim najboljim, ali i najzaslužnijim sugrađanima koji su doprinijeli uspjehu još jedne turističke sezone. Priznanja se i ove godine dodjeljuju prema već odavno utvrđenim kriterijima.
Ovu akciju svake godine provodi Grad Zadar u suradnji s HKG – Zadar, županijskom Obrtničkom komorom, turističkim zajednicama Županije i Grada te zadarskim Udruženjem obrtnika.
 Kalmeta je poručio kako turizam čine naše prirodne ljepote, dobra infrastruktura, ali turizam u prvom redu čine – ljudi.
– Sve ovo ne bi bilo moguće bez naših sugrađana, bez tima ljudi koji vole ovaj grad, koji ga žive i dišu i koji su napravili iskorak. Ovim nagradama i priznanjima danas želimo im iskazati poštovanje i zahvalnost i dokazati kako je njihov rad prepoznat i cijenjen – poručio je Kalmeta.
Tako je ove godine za najbolji zadarski restoran proglašen restoran Mamma Mia u vlasništvu Đurice Đurković, najbolji kafić je Borgo u zadarskoj Varoši, konoba je konoba Mandrać iz Velog Iža, a najbolji noćni bar je “Posh pub” Toranj.
U kategoriji novi suvenir ove je godine priznanje dobila Ida Šimunov za suvenire od drveta – karte. Izrađuju se od pet slojeva drveta, a prema originalnim pomorskim kartama. U kategoriji novi suvenir nagradu su dobili i Borut i Lobela Gatara za “Sunsetice”, zadarske Startasice. U kategoriji najljepše uređeni izlog trgovine nagrađena je trgovina Swarovski Vitraria d.o.o., na Kalelargi. U kategoriji najuređenija benzinska postaja najbolja je benzinska postaja Tri Bartola na obilaznici.
U kategoriji djelatnik godine kao najbolji turistički vodič, priznanje Nasmiješeno sunce je dobio Šime Botica. Pokrenuo je projekt “Zadar Walking Tour” kroz koji pokazuje Zadar ne samo kao kulturno-povijesnu baštinu, već i kao dalmatinski način života.
Jure Buljat dobio je priznanje kao najbolji kuhar. Mladi kuhar puno radi te ističe kako iznad svega voli upoznavati nove kulture i gastronomije te stalno isprobavati nove ukuse. Najbolji konobar u ovoj godini u Zadru je Mile Radobuljac. Od 2011. godine radi u restoranu Kornat gdje je prepoznat kao izuzetno vrijedan i marljiv. Odmjeren u ophođenju s gostima zna izložiti ponudu svoga restorana.
 Ljiljana Bašić je najbolja zadarska prodavačica, a već je 14 godina zaposlena u Bakmazu. Uvijek je ljubazna, nasmijana i motivirana za timski rad. Policajcem godine PU zadarske proglašen je Zvonko Majdandžić koji radi na radnom mjestu vođe grupe protueksplozijske zaštite u Odjelu za javni red Službe policije. Žarko Jusup, zaposlen u zadarskoj Čistoći od svibnja 2006. godine, najbolji je čistač. Svojim radom pokriva područje cijelog grada, a sugrađani i posjetitelji našeg grada zadovoljni su njegovom čistoćom i ljepotom.
Najbolji djelatnik turističke agencije u ovoj godini je Marin Marić. Zaposlen je u turističkoj agenciji Terra Travel od ožujka 2013. godine. Govori dva strana jezika, a prepoznato je njegovo zalaganje u obavljanju posla i predanost radu.