Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

HDZ-ovi izbori trajat će tri mjeseca

22.01.2012. 23:00
HDZ-ovi izbori trajat će tri mjeseca


Na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a sinoć je u stranačkoj središnjici odlučeno kako će se Opći izborni Sabor održati 20. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, na mjestu Prvog općeg sabora održanog  24. i 25. veljače 1990. godine na kojem je za prvog predsjednika HDZ-a izabran dr. Franjo Tuđman.
– Novog predsjednika će birati 2200 delegata, rekao je Božidar Kalmeta, šef zadarskog HDZ-a.
– Redovni unutarstranački izbori počinju 11. veljače, a provest će se u temeljnim, općinskim i  gradskim odborima te u Županijskom odboru HDZ-a Zadarske županije, jer sadašnjima istječe četverogodišnji mandat. Inače, svi izbori u županijama i Gradu Zagrebu trebali bi biti gotovo do 5. svibnja, istaknuo je Kalmeta.
Zadarska županija ima šest gradskih odbora HDZ-a, 28 općinskih i čak 160 temeljnih ogranaka, od čega 28 temeljnih ogranaka HDZ-a u Gradu Zadru. Na unutarstranačkim izborima birat će se i izaslanici za 15. opći sabor HDZ-a na kojem će se birati novi čelnik stranke, njegov zamjenik, potpredsjednici te 10 članova Predsjedništva i 25 članova Središnjeg odbora.
Dosad su svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a, osim Jadranke Kosor, najavili donedavni ministri dr. Darko Milinović i Domagoj Ivan Milošević, te dva liječnika, voditelj ORL odjela na Rebru, dr. Drago Prgomet, i ravnatelj KBC-a Dubrava, dr. Milan Kujundžić. Vrlo često se spominje i kandidatura Tomislava Karamarka, dok se nagađa se da bi se u utrku za čelno mjesto stranke mogli upustiti Joso Škara i Ivica Kostović.