Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Našla se Zorka, vratilo se samopouzdanje

22.01.2012. 23:00
Našla se Zorka, vratilo se samopouzdanje


Zlobnici će reći da je pobjeda košarkašica Zadra u 14. kolu bila očekivana te da Pula u ovom trenutku nije ekipa od koje bi svaki ozbiljniji sastav u A-1 ligi trebao strahovati. Ovakva teza ima svoje uporište u činjenici da su Istranke u odnosu na prvu fazu natjecanja ostale bez čak pet igračica, a na Višnjik su stigle s nimalo zavidnih pet uzastopnih poraza.
Istina, Pula definitivno nije ono što je bila u trećem kolu, kada je na svom parketu ispratila “bijelo-plave” s respektabilnih plus 18 (84:66), no i dalje je kvalitetna ekipa kojoj je jedan od jačih aduta iskustvo i dobro uigrana prva petorka. Iz ovog razloga te zbog podatka  da je Zadar odigrao jednu od boljih utakmica ove sezone slavlje domaćih trebamo gledati isključivo kroz prizmu uspjeha. Jer, kako drugačije okarakterizirati nastup u kojem je jedna ekipa dominirala više od 30 minuta, a jedino slabije razdoblje dogodilo joj se kao posljedica preranog opuštanja. Čak i tada, koncem treće i početkom posljednje četvrtine, igračice Marije Mazije nisu dopustile gošćama da ozbiljnije zaprijete, već su do isteka vremena koš razliku odvele do najvećih i konačnih plus 20 (75:55).
Tako su Zadranke dobile i bolju startnu poziciju u odnosu na Pulu u slučaju da na kraju prvenstva ostvare jednak omjer pobjeda i poraza, ali dobile su još nešto, trenerici Maziji i ostatku sastava važnije od koš razlike: nakon  dugih 14 kola potrage pronašla se Zorka Bilić. Centar Zadra odigrao je najbolju utakmicu od dolaska na Višnjik, a o njenom zapaženom izdanju najbolje svjedoče brojke. Sa 20 koševa, 14 uhvaćenih i tri ukradene lopte zaradila je epitet najbolje na parketu. Bilić nije mogla sama, veliku je pomoć imala u Antoniji Erslan, Davorki Balić i Lari Nikpalj, međutim utakmica 14. kola s Pulom će, ako ništa, ostati zapamćena kao Zorkina utakmica.
“Zaista je zaslužila pohvale” – naglasila je i Marija Mazija, koje se ove sezone u nekoliko navrata potužila na nedovoljan učinak i nedovoljno iskorišten potencijal visinom dominantne igračice u reketu.
Zadar je tako dobio Zorku te se, uz nadu da će je jednako raspoloženu zadržati i u nastavku borbe za ulazak u doigravanje, sa samopouzdanjem okreće nadolazećim dvobojima. Nakon tri poraza u nizu bodovi i samopouzdanje upravo su bili na popisu želja kluba s Višnjika. Ako ih ne poremeti dvotjedna ligaška stanka (Zadar je slobodan u 15. kolu, a 16. se zbog Kup obveza igra 11. veljače) u posljednju će fazu A-1 lige ući s realnim izgledima za plasman među osam najboljih.