Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Odrasli stvorili temelj za djecu

22.01.2012. 23:00
Odrasli stvorili temelj za djecu


Kada sam osnovao klub, počeo sam raditi s odraslima. To iskustvo mi je u konačnici omogućilo stjecanje dovoljno znanja za rad s djecom – istaknuo je Antonio Čačić, trener
Taekwondo klub Plovanija postoji nepune tri godine, a već se može podičiti velikim brojem mladih sportaša koji su se okupili u dvorani Osnovne Škole Zadarski otoci.
– Trenutačno je u klubu 60-ak sportaša, od pet do 17 godina – istaknuo je Antonio Čačić, čelni operater TK Plovanija.
Čačić se prije tri godine odlučio zaputiti u trenerske vode i na neki način ostvariti svoju ambiciju i osnovati vlastiti klub.
– Oduvijek sam želio raditi s djecom, ali tek nedavno mi se pružila ova prilika – objašnjava Čačić i nastavlja:
Članarine rješavaju financije
– Klub se financira isključivo iz članarina, a sigurno je da već sad postoji perspektiva s obzirom na broj djece, da se i Grad uključi u financiranje kluba. Kada sam osnovao klub, počeo sam raditi s odraslima. To iskustvo mi je u konačnici omogućilo stjecanje dovoljno znanja za rad s djecom. Prije godinu i pol dana polako sam preusmjeravao rad kluba baš na rad s mlađim uzrastima. Članarine su trenutačno jedini način financiranja, ali meni pomaže i to što imam stalni posao.
U vrlo kratkom vremenu uspjeli ste okupiti zavidan broj djece.
– Prezadovoljan sam brojem djece je u klubu. Sigurno mi je to, na neki način, i dokaz kvalitetnog rada i dokaz da idem u dobrom smjeru. Nekako se pročulo za klub. Jedno dijete povuče drugo, a i odrasli koji su trenirali poslali su svoju djecu u klub, tako da se stvorila kvalitetna baza.
Kako uspijevate sami trenirati toliko veliki broj djece?
– Nije teško. Kada nešto voliš, onda nema problema. Radim u više grupa. Posebno se radi s početnicima, a posebno s natjecateljima. Sigurno je da u budućnosti mislim proširiti i bazu trenera. Prije svega planiram omogućiti našim trenutačnim natjecateljima da se u budućnosti mogu baviti i trenerskim poslom u klubu.
Splitski primjer
Taekwondo je jedan od najpopularnijih i najmasovnijih borilačkih sportova. Osim toga taekwondo je i olimpijski sport, zbog čega dodatno dobiva na popularnosti.
– Sport je izuzetno popularan i odličan je za djecu. Razvija čovjekovo tijelo, ali i um. Koliko je on popularan dovoljno govori i to što splitski Marjan ima čak 600 članova, a taj klub je izbacio i sestre Zaninović.
Osim velikog broja početnika, nakon tri godine djelovanja klub je stigao i do natjecatelja.
– Počeli smo i s natjecanjima. Toni Jurjević, Tomislav Guzić, Jakov Šužberić i Ivan Pavao Smokrović stigli su do te razine. Smorković je već osvojio zlato u Karlovcu i on mi je na neki način i desna ruka. Svojim primjerom predvodi ostale. On, ali i svi ostali imaju prilike za dodatni napredak, no ovo je ipak tek početak. Smorković se bavi ovim sportom ipak tek dvije godine, a najviše ga je motivirao rad s najboljim hrvatskim borcem Stipom Jarlonijem koji je bio ljetos u našem klubu deset dana na pripremama zajedno sa svojim trenerom. Osim momaka, istaknuo bih i dvije marljive i odgovorne djevojke, Katarinu Nakić i Antoniju Čačić. Za njih smatram da mogu kvalitetno odraditi i one teške natjecateljske treninge.


Treninzi svaki dan


Treninzi TK Plovanija održavaju se u dvorani Osnovne škole Zadarski otoci na Bilom brigu. Treninzi se održavaju svakim radnim danom od 19 – 21 sat, a svi zainteresirani se mogu javiti u tom periodu u dvoranu.




 


Teško do Olimpijskih igara


Koliko je teško stići do Olimpijskih igara u taekwondou?
– Izrazito teško. Da se dođe do olimpijskih igara itekako se mora potruditi. I tamo dolaze definitivno najbolji od najboljih. Ovo što je učinio naš Nikola Bojo također je vrijedan rezultat. Sam nastup na Svjetskom prvenstvu u Koreji mnogo znači.


Natjecatelj i trener


I Antonio Čačić će u idućem periodu imati mnogo izazova. Natjecatelja će biti sve više, rad s najmlađima se ne smije zanemariti, a osim toga i sam Čačić se natječe.
– Na neki način ovim starijim članovima sam i trener i sparing partner. Nisam se ni ja oprostio od aktivnog bavljenja taekwondoom. Vrlo brzo i mene očekuju borbe, tako da moram 100 posto biti u ovom sportu.