Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Prošlo je mnogo godina, ali ožiljci ostaju kroz sjećanje na naše poginule

22.01.2012. 23:00
Prošlo je mnogo godina, ali ožiljci ostaju kroz sjećanje na naše poginule


Obilježavanje 19. obljetnice Akcije Maslenica nastavljeno je jučer polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade u Kašiću. Treća gardijska brigada “Kune” došla je iz Slavonije u pomoć hrvatskim snagama koje su se odupirale protunapadu četničkih postrojbi. U samo jednoj noći, s 1. na 2. veljače 1993. u području sela Kašića i okolice poginula su 23 pripadnika brodske 3. bojne Kobre. Od tog broja 17 hrvatskih vojnika stradalo je u četničkoj zasjedi kad su išli na smjenu svojim suborcima na položajima oko crkve u Kašiću.
Stoga su jučer, podno velikog spomen-križa napravljenog od slavonske hrastovine vijence najprije položili roditelji poginulih pripadnika 3. GBR. Vijenac predsjednika Republike Ive Josipovića položio je njegov izaslanik brigadni general Mladen Fuzul. Vijenac ministra hrvatskih branitelja Freda Matića položili su njegovi izaslanici iz HVIDR-e Zadar Ivica Arbanas i Tomislav Zelić. Poginulim pripadnicima MUP-a vijenac su položili predstavnici PU zadarske na čelu s načelnikom Darkom Carom. Počast poginulim hrvatskom junacima redom su odali predstavnci Zadarske, Slavonsko-brodske i Splitsko-dalmatinske županije. To su učinili i predstavnici Zadra, Benkovca, Splita, Ureda državne uprave u Zadru te mnogobrojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Nakon polaganja vijenaca u Kašiću, tradicionalno se svake godine polažu vijenci i pale svijeća kod spomen-obilježja 4. gardijske brigade kod Zelenog hrasta. “Četvrta” je bila nositelj napadnog djelovanja u Akciji Maslenica, a sjećanje na taj dan kad je Hrvatska vojska pokazala neprijatelju što ga kasnije čeka u Bljesku i Oluji, obnovio je zapovjednik protuoklopne satnije Ivan Munitić.
– Prošlo je dosta godina, ali ožiljci ostaju kroz sjećanje na naše poginule. Tuga i nevjerica miješaju se kad vidimo u kakvom nam je stanju država za koju smo se borili. No svake godine moramo doći ovdje i odati počast našim suborcima kojih više nema. Iz moje, 1. bojne je poginulo osam vojnika, a ukupno je u Akciji Maslenica poginulo više od 20 pripadnika 4. GBR. U Akciju Maslenica došli smo praktički iz Akcije Vlaštica, s dubrovačkog ratišta. Nismo imali predaha, a dva mjeseca se nismo se ni okupali. Ipak u ranu zoru došli smo u naselje Gajine, a prvi zadataka bio je Paljuv i prije toga kota Gradina. Bilo je tu dosta posla jer smo bili iscrpljeni pa kad bismo se povukli na mali odmor, neprijatelj bi ponovno zauzeo crtu. Pomicanje naprijed-natrag trajalo je 5 – 6 dana, sve dok nismo stabilizirali crtu, rekao je u svom kratkom sjećanju Ivica Munitić.