Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Žrtavama za domovinu treba biti zahvalan

22.01.2012. 23:00
Žrtavama za domovinu treba biti zahvalan


U povodu 19. obljetnice oslobodilačke vojno-redarstvene Akcije Maslenica u crkvi sv. Frane u Podpragu na obroncima Velebita, podno Tulovih greda, misno slavlje za domovinu u zajedništvu s gvardijanom samostana sv. Frane u Zadru fra Dragom Ljevarom predvodio je vojni kapelana iz Delnica p. Mirko Vukoja, dušobrižnik Policijske kapelanije sv. Vida PU primorsko-goranske.
Sjećanju na teške i velike dane ljubavi prema slobodi i nacionalnom dostojanstvu odazvali su se brojni vjernici, a u nepreglednom mnoštvu vjerničkog puka na događaju su uz povijesnu Alansku cestu, između ostalih, nazočili izaslanik Predsjednika države brigadni general Mladen Fuzul, načelnik Jasenica Martin Baričević, roditelji i rodbina poginulih branitelja, brojni predstavnici i članovi Hrvatske vojske i policije, branitelji, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Zadarske županije uz nazočnost brojnih mještana zadarskoga kraja.
– Mi smo svi u svetom zboru. Baš je lijepo što nas još ima. Bog nas je oko svog stola dostojanstveno otkupio još u dubokoj povijesti, od stoljeća sedmog. Nitko našu slogu ne može razbiti, nitko ako je gradimo kao početkom 90-ih godina, u predvečerje i tijekom Domovinskog rata, rekao je fra Mirko.
– S najvećim pijetetom treba se sjećati žrtava za domovinu, biti im zahvalan i ponosan na njih. Danas u miru potrebno je stvarati stav poštovanja prema domovinskim vrednotama u mladom naraštaju, naglasio je fra Mirko, istaknuvši potrebu da sve što činimo bude u zajedništvu, jer je to snaga i blagoslov.
Sjećati se moramo i učiti iz povijesti da nam se nikada više ne bi ponovila. Nadasve moramo biti i vjernici kršćani. Naučiti praštati i vjerovati u konačni sud, zaključio je propovjednik.
Poslanice i molitvu vjernika čitale su sestre Antonija i Katarina Pavičić te Šime Dujmović Maruna.
Svečanom ugođaju pridonijeli su KUD-ovi Vila Velebita iz Jasenica, Luzarica iz Pridrage i Podgorac iz Starigrada. Nakon misnog slavlja članice županijske Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata podijelile su 500-tinjak porcija vojničkog fažola.