Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Krajolici” Bukovice u oku Tomislava Čerine

Autor: Marija Knežević

22.01.2013. 23:00
“Krajolici” Bukovice u oku Tomislava Čerine

Foto: Marin GOSPIĆ



Tomislav Čerina se nakon dvadesetogodišnje slikarske šutnje vratio na likovnu scenu – nakon što je u drugoj polovini sedamdesetih, a posebno osamdesetih godina ostvario značajan ciklus apstraktnog slikarstva


U ležernom tonu sinoć je u Gradskoj loži otvorena izložba slika naziva “Krajolici” zadarskog umjetnika Tomislava Čerine. Nakon dugih 20 godina Tomislav Čerina vratio se na likovnu scenu već sada hvaljenom izložbom. Iz nekadašnje apstrakcije kojom se prvi put predstavio na likovnoj sceni našeg grada, prešao je u figurativnost i to, možemo reći – više nego uspješno.
Ista ova izložba je u studenom i prosincu bila predstavljena zagrebačkoj publici u Muzeju “Mimara”.
Čuđenje Igora Zidića
O izložbi su govorile ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš i voditeljica Galerije umjetnina, inače autorova supruga, Ljubica Srhoj-Čerina.
– Večeras nam na izložbi jako nedostaje Franjo Smiljanić Hari koji, nažalost, više nije s nama. Bio je uz autora dok su slike nastajale, kazao je da ga podsjećaju na Ivanjsku svjetlost. Ne znam što je time mislio, a nisam ga nikad ni upitala…, kazala je Srhoj-Čerina.
“Tomislav Čerina se nakon dvadesetogodišnje slikarske šutnje vratio na likovnu scenu – nakon što je drugoj polovini sedamdesetih, a posebno osamdesetih godina ostvario značajan ciklus apstraktnog slikarstva, pripadajući samoj matici naraštaja pedesetih u hrvatskom slikarstvu – te se sa 13 slika velikoga formata s temom pejzaža njegove rodne Bukovice prvi put predstavio u Muzeju “Mimara” od 27. studenog do 16. prosinca 2012. godine.
Povjesničar likovne umjetnosti, likovni kritičar Igor Zidić, znajući Čerinu kao apstraktista i promatrajući njegove klasično slikane krajolike u prostorima Galerije umjetnina u Medulićevoj 2 u Zadru, ‘snebivao se od čuda’ i pitao ‘gdje je nestao, a potom i zašto je nestao modernist i apstraktist?’, jer biva obično upravo obrnuto da, kao i u Čerininu slučaju nekada, figurativni slikar postaje apstraktnim – piše u pozivu na izložbu.
Za koncepciju, organizaciju i uredništvo kataloga izložbe zaslužan je Miljenko Domijan.
Izložba bez Kutije
– Kad sam tamo još 1978. godine radio zadarske izložbe, kazao sam da bi od Alda Krizmana i Tomislava Čerine mogao postati jedan pravi slikar, a to bi bio Tomislav Čerina. No sad mogu reći da me Tomo razuvjerio. Dvadeset godina poslije apstrakcije njegov je rad eksplodirao u figurativnoj umjetnosti, kazao je Domijan, istaknuvši kromatizam slika od kojih svaka ostavlja dojam kao da “titra”. Kazao je i kako na izložbu, nažalost, nije došao gradonačelnik Benkovca Branko Kutija, iako je na slikama benkovački kraj, odnosno Bukovica.
Na izložbu su došli mnogi prijatelji i gradski uglednici. Spomenimo samo neke: Zvonimir Vrančić, Radovan Dunatov, Živko Kolega, Zvonko Šupe, Joso Špralja… Izložbu možete pogledati do 22. veljače.