Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadarska pozitivna izvozna godina

Autor: Damir Maričić

22.01.2013. 23:00
Zadarska pozitivna izvozna godina

Foto: Zvonko KUCELIN



Izvoz će premašiti uvoz za 25 milijuna dolara, ne brojeći priljev od izvoza usluga brodskog prijevoza nadomak robnom izvozu te turizma koji je sa 80 posto "devizni"
Zadarskoj gospodarskoj stvarnosti ostaju i na kraju godine tek dva plusa: turizam i izvoz.
Ne vraćajući se sada jadima od pada proizvodnje, prihoda, potonuća građevine i nekretninaškog posla, rasta nezaposlenosti od 11 posto, vidljivo je da će izvoz unatoč poteškoćama ostati pozitivan.
HGK Gospodarska komora Zadar preliminarno skuplja podatke prije objave Državnog zavoda za statistiku te je vidljivo da će izvoz doseći 187 milijuna dolara. Bit će to istina manji pad (oko 3%), ali je u situaciji smanjenje gospodarske aktivnosti to veliki rezultat. Nažalost, za veći ovom području kronično nedostaje značajnijih proizvodnih kapaciteta.


Veći izvoz od uvoza
 Ipak ono što je vrlina Zadarske županije u relativno malom izvozu je:
– Naša će bilanca uvoza i izvoza biti pozitivna, odnosno procjenjujemo da će izvoz biti za oko 25 milijuna dolara neto veći od uvoza. Prilike u Hrvatskoj su kako znate suprotne, odnosno Hrvatska svojim izvozom pokriva tek oko 60 posto uvoza. Zadarska županije imala je uvoz od oko 150 milijuna dolara, a on je pao preko 12 posto, kazao nam je Denis Ikić, tajnik Komore Zadar.
Naravno, posebna vrijednost Zadra kojoj Komora u posljednjim analizama posvećuje veću pažnju je devizni priljev, odnosno izvoz uopće. Naime, ovo je samo pokazatelj robnog izvoza. Kako je u posljednjim izvješćima Komore naglašeno ovaj kraj izvozom usluga postiže jednake, odnosno veće devizne zarade od izvoza roba. Riječ je o pomorskom prijevozu, odnosno Tankerskoj plovidbi koja gotovo sve prihode ostvaruje izvozom usluge te turizmu kojeg najveći dio čini direktan devizni priljev.
U komori imaju male rezerve spram ovako istaknutog rezultata jer je moguće da će dio plasmana tune ipak biti proveden kroz 2012. godinu. Kod tune se kalendarski podaci ne preklapaju s tekućom godinom jer se izlov događa oko, odnosno nakon Nove godine.
Pa dok u našoj županiji bilježimo pad izvoza i uvoza, ali istovremeno veću stopu izvoza no uvoza, što nas u konačnici vodi do vanjskotrgovinskog suficita, slika na nacionalnoj razini posve je drugačija.


Brojke male – ali pozitivne
Zadarska je nevolja u ovom dobrom poslu jedino ta što u izvozu sudjelujemo sa svega 1,9 posto izvoza zemlje, ali je utjeha što smo u uvozu tek 0,9 posto uvoza RH.
Zbog specifičnog značenja izlova i uzgoja tuna kod kojeg se u dvije ovdašnje tvrtke Kali Tuni i Jadran Tuni odvija veći dio tog posla u zemlji, prvi izvozni partner Zadarske županije je Japan i suprotno većini svijeta ova županija s Japanom ima pozitivnu bilancu.
Ipak, industrija čini veći dio ovdašnjeg izvoza, a ne uzgajivači tune ili ribarstvo, marikultura i prerada ribe zajedno. Naime, Aluflexpack Novi najveći je izvoznik, slijedi ga Kali Tuna, ali potom i LHT Metalni lijev Benkovac.
Alufolije i ambalaža Aluflexpacka stiže do većine prehrambene i kanditorske industrije Europe. Kada je u pitanju LHT, onda je znano da ovdašnje proizvode ugrađuju sve najistaknutije atomobilske industrije Europe, poput Mercedesa, VW, Audija, BMW-a…