Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

One su zaslužile svoju stipendiju

22.01.2014. 23:00
One su zaslužile svoju stipendiju


Jednostavno želim imati otvorene sve mogućnosti i onog dana kada se odlučim što želim raditi u životu, da su mi vrata prema tome otvorena, pojašnjava razloge svoga truda i svojih uspjeha kako u svaldavanju školskog programa tako i na natjecanjima Lora Surić, učenica prvog razreda Gimnazije Franje Petrića koja se nalazi među pet učenika s najviše bodova na rang listi za dobivanje stipendije Grada Zadra.
„Sva vrata otvorena” – jednostavan je princip ove mlade Zadranke koja osim izvrsnih ocjena, postiže i izvrsne rezultate na sportskim natjecanjima, ali i na županijskim natjecanjima u fizici i matematici. Uz sve to, Lora uspijeva skuhati i ručak za svoju obitelj kada joj je škola popodne, u što smo se uvjerili na dan razgovora kada je i tu obvezu morala uskladiti kako bi se našla s nama.
Trenutno se priprema za nova školska natjecanja u fizici i matematici, a stizanje svih obaveza postiže zahvaljujući dobroj organizaciji, no ponekad i manjku sna.
– Nemam baš osam sati sna. To ovisi o danu. Neki dan sam spavala četiri sata jer sam pisala lektiru do tri sata ujutro, pa sam ujutro otišla na trening, vratila se doma i onda nastavila pisati lektiru do odlaska u školu. Stignem nekako. Naspavam se preko vikenda, priča Lora.
Još jedna uspješna djevojka s izvrsnim ocjenama i rezultatima s natjecanja koja se nalazi među top pet učenika dobitnika stipendija je i Tonka Hrboka. I ona otprilike na isti način rješava svoje obveze, a kao i Lora pohađa Gimnaziju Franje Petrića u koju je pristigla iz Osnovne škole Šime Budinića. Štoviše, išle su u isti razred, pa im se tako druženje samo nastavilo.
Princip za održavanjem visokih rezultata je jednostavan i za nju – malo sna i puno posla.
Naime, prošle godine je bila druga na županijskim natjecanjima iz hrvatskog jezika i fizike, predložena je i za Državno natjecanje u Lidranu, a sudjelovala je i na Državnom natjecanju iz fizike. Uz sve to pohađa još i Glazbenu školu u kojoj svira klavir i pleše.
 – Eto nemam baš slobodnog vremena ni vikendom jer tada idem Glazbenu školu, pojašnjava uz smijeh Tonka.
Za biti dobar učenik, potrebna je dobra volja, obje se slažu, dodajući pritom kako su i obje kampanjke. Kako, ne znamo, jer ne protekne dan, a da ne rade.
Svakako im pomaže pri tome i dobro pamćenje koje im, kažu, smanjuje vrijeme za učenje, a dosta se zapamti i na satu. Matematiku i fiziku tako ne trebaju učiti jer im idu, dok druge predmete ponavljaju. Neke pak uistinu uče, poput povijesti koja im i nije baš tako jednostavna. Ipak, koliko je dobar profesor bitan da bi se zavolio neki predmet – i nije toliko bitno za ove učenice.
Svejedno sve mogu naučiti iz knjige i shvatiti same, pojašnjavaju. Iako, dobar profesor jako puno pomaže, smanji se vrijeme učenja i ponavljanja, jako je bitno i imati ‘žicu’ za neki predmet. Ako to imaš – imaš jako puno, kazuju djevojke. Za sve ostalo potrebni su trud, volja i dobra organizacija…