Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prvi put smo pokazali da možemo i napasti neprijatelja

22.01.2014. 23:00
Prvi put smo pokazali da možemo i napasti neprijatelja


Na jučerašnji dan prije 21 godinu počela je Vojno redarstvena akcija Maslenica. “Maslenica” je bila prva velika oslobodilačka operacija Hrvatske vojske i policije. Počela je 22. siječnja 1993. godine u 6 sati ujutro. U tri su dana hrvatski branitelji u zadarskome zaleđu oslobodili 15-ak sela te bitne strateške točke kao što su Novsko Ždrilo i zrakoplovna baza Zemunik.
Obilježavanje 21. obljetnice jučer je započelo polaganjem vijenaca u Kašiću. Vijenci su položeni kod spomen križa izrađenog od slavonske hrastovine, u sjećanje na 25 poginulih gardista 3. gardijske brigade, tzv. “Kuna”, koji su stradali u neprijateljskoj zasjedi. Poginulim gardistima koji su iz ravne Slavonije došli braniti tek oslobođena područja u zadarskom zaleđu počast su odali izaslanik načelnika GS ORSH brigadni general Mladen Fuzul, izaslanik ministar unutarnjih poslova načelnik PU zadarske Neven Paškalin, župani četiriju hrvatskih županija, te predstavnici veteranskih udruga postrojbi koje su se borile u Maslenici.
– Maslenicu sam doživio kao vrhunsku operaciju u kojoj je Hrvatska vojska prvi put bila pripremljena za izvršavanje napadnih djelovanja. Do tada, Hrvatska vojska je izvodila pretežito obrambene akcije, a Maslenica je stvorila uvjete za kasnije oslobodilačke akcije. Maslenica je izvršena brzo, rekao bih munjevito, a političke konotacije zbog kojih smo morali stati nakon pet dana ne bih komentirao, rekao je Draško Kelava, u to vrijeme operativac u 112. brigadi.
Obilježavanje je nastavljeno Sv. misom zadušnicom u crkvi Sv. Frane u Podpragu na Velebitu, inače mjestu prvog obilježavanja akcije Maslenica. Atletičari veterani otrčali su i memorijalni maraton.