Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tko će o domovini više znati?

22.01.2014. 23:00
Tko će o domovini više znati?


Koliko puta je Sveti Otac papa Ivan Pavao II. posjetio Hrvatsku? Koji dio Hrvatske se naziva Zelenim srcem? Tko je bio za vrijeme vojno – redarstvene operacije „Oluja” zapovjednik zbornog područja Gospić? To je samo dio pitanja na koja će odgovarati učenici iz svih dijelova Hrvatske u sklopu edukativnog kviza Ponos domovine koji će započeti u veljači.
Ove godine, u polufinalu i finalu možda se pojave i zadarski predstavnici, što do sada nije bio slučaj, doznali smo od Patricije Delač, članice udruge Ponos domovine. Naime, ona je jednu prezentaciju održala jučer u Gimnaziji Vladimira Nazora u sklopu koje je upoznala učenike s projektom koji se održava posljednje četiri godine.
– Radi se o natjecanju kojim se testira poznavanje kulture, geografije, povijesti, religije, sporta i svega onog vezanog uz našu domovinu. A ovo natjecanje je specifično i po tome što ima i svoj sportski dio u finalu i polufinalu natjecanja gdje se učenici mogu natjecati u više disciplina poput trčanja, streljaštva, bacanja kugle, skokova u dalj, kazala je Delač, dodajući kako je iz godine u godinu broj sudionika sve veći, a sudionicima je zanimljivo to što se radi o nečem novom što ima naglasak na domoljublju i to ljudi cijene i prepoznaju.
Projekt traje četiri godine, Zadrani do sada još nisu sudjelovali u ekipama na natjecanju, no ovim posjetom iz udruge Ponos domovine nadaju se da će se to promijeniti.