Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Pašmanka pobijedila s fotografijom “Bože čuvaj Hrvatsku”

22.01.2017. 23:00
Pašmanka pobijedila s fotografijom “Bože čuvaj Hrvatsku”


Prvu nagradu na međunarodnom natječaju za najoriginalniji koncept pod nazivom “Bog, Hrvatska” za fotografiju “Bože čuvaj Hrvatsku” osvojila je Giulia Verdat iz Mrljana na otoku Pašmanu. Riječ je o fotografiji na kojoj leprša ponešto oštećena hrvatska zastava na trajektu za otok Pašman.
Giulia je kćer poznate hrvatske aktivistice Zrinke Bačić, djelatnice Veleposlanstva Hrvatske u Rimu, a prethodno i Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici. Bačić je i dopredsjednica udruge “Hrvatsko- talijanski mozaik Rim”, dok je predsjednica udruge Ivana Milina.
– Međunarodni fotografski natječaj organizirala je Udruga Hrvatsko- talijanski mozaik pod pokroviteljstvom Središnjeg Državnog ureda za Hrvate izvan RH, kazala je Milina.
Obilježja hrvatskog identiteta
Odlukom žirija u užem izboru je bilo 30 fotografija a glasovanjem preko mrežne stranice “Associazione Mosaico Italo Croato Roma” drugo mjesto za fotografiju “Tajanstvena pećina” dodijeljeno je Clementini Pirani (Italija), a treće za fotografiju “Ako već radiš. Radi kako treba” Josipi Stanić (Subotica).
– Tema natječaja bia su obilježja hrvatskog identiteta koja su sadržana pod sloganom natječaja “Bog, Hrvatska!” – nostalgija, optimizam, radost, obiteljska sjećanja i pripovijedanja interpretirana fotografijom, pojašnjava Milina, dodajući kako su u natječaju sudjelovali učenici hrvatske dopunske nastave u inozemstvu i djeca hrvatskih iseljenika u dobi od 8 do 16 godina.
Pristiglo je 300 fotografija iz raznih dijelova svijeta: Njemačke, Slovenije, Vojvodine, Srbije, Bosne i Hercegovine i Italije, a stručni žiri u kojem su bila dva mlada hrvatska fotografa Darko Kero i Goran Kuzmanić izabrala su 30 fotografija.
Prema odluci žirija prvo mjesto je osvojila fotografija “To je zemlja dida moga i oca moga” Ane Francisković iz Subotice, a nagrada je fotoaparat (DSLR), donacija Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Drugo mjesto s fotografijo “Tajna u svili i slami” osvojila je Marija Vuković iz Tavankuta u Srbiji te osvojila besplatni tečaj male škole hrvatskog jezika i kulture Novi Vinodolski. Nagradu je donirala Hrvatska matica iseljenika.
Treće mjesto za fotografiju “Dok mi odmaramo drugi rade” osvojila je Giada De Rossi iz Rima, a nagrada je fotomonografija “Hrvatska iz zraka” Davora Rostuhara u izdanju National Geographica.
Izložba djece hrvatskih iseljenika
Odgovorni tim natječaja “Bog, Hrvatska!” su: Sarah Zuhra Lukanić, Camillo Cirelli, Mauro De Rossi, Dragica Hadrović, Ivana Milina, Gabriele Pirani, Zrinka Bačić, Nikolina Žuvela i Dragan Alvir.
– Međunarodna fotografska izložba djece hrvatskih iseljenika diljem svijeta – “Bog, Hrvatska! – Pozdrav iz zavičaja” otvorit će se u petak, 20. veljače 2017. u 18 sati, u prostorijama Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu (Trg Stjepana Radića 3). Izložbu će otvoriti državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, najavila je Ivana Milina.
Osim Ivane Milina i Zrinke Bačić na otvaranju izložbe nazočit će i članovi Upravnog odbora Dragica Hadrović i Camillo Cirelli, te Antonella D’Antuono, predsjednica Udruge “Jedna Musika” iz Molisea te predstavnica moliških Hrvata pri Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske.