Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Šampionske titule za PZ Maslina i vino i Zdravka Žužu

22.01.2017. 23:00
Šampionske titule za PZ Maslina i vino i Zdravka Žužu


Jubilarna 20. Degustacija vina, popularno Vinkovo, okupila je veliki broj vinogradara, vinara i ljubitelja dobrog vina iz Zadarske županije i cijelog prostora sjeverne Dalmacije. Ovom prigodom održano je i predstavljanje knjige „Vinkovo u Stankovcima 2″, Tomislava Marijana Bilosnića, o kojoj su govorili Željko Baradić, Radoslav Bobanović, dipl. ing. Zdravko Bušić, Nedjeljko Jusup, prof. dr. sc. Ante Kolega Bage i sam autor.
Načelnik Općine Stankovci, Željko Baradić tom je prigodom podsjetio okupljene natjecatelje i brojnu publiku na početke ove manifestacije, koja se polako, ali sigurno probijala prema samom vrhu kvalitete, educirajući uz potporu Poljoprivredno savjetodavne službe vinogradare i vinare, od kojih mnogi danas proizvode kvalitetna i vrhunska vina. U dvadeset godina, vinari su ukupno predali točno tri tisuće i jedan uzorak bijelih i crnih vina, u količini od šest litara, što čini preko 18 tisuća litara i odgovaralo bi vrijednosti od 540.000 kuna.
Okupljene je pozdravio i presjednik Skupštine Zadružnog saveza Dalnacije, Želimir Bašić koji je načelniku Baradiću uručio prigodne darove to ovom prigodom istaknuo:
– Suradnja između ove vaše manifestacije i Sabatine dugo traje, od samih početaka te možemo reći da su to dvije najstarije manifestacije. Sabatina se rodila u slobodnoj Hrvatskoj i tako se i razvijala, a tako i naša suradnja, koja je bila temeljita i jako plodna i mislim da je Sabatina dala svoj doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva i Dalmacije i Hrvatske, kao što je vaša manifestacija dala doprinos razvoju vinopgradarstva u Zadarskoj županiji. Županiji koja, možda niste znali, ima najstarije tragove loze u Hrvatskoj. Nalazi pokazuju da je ovdje bila poznata vinova loza prije četiri tisuće godina, kazao je Bašić, dodavši da je to priča koju bi se trebalo više popularizirati i iskoristiti tu mogućnost za prodaju sadašnjih vina.
Ovom su prigodom uručena i priznanja onima koji su u protekla dva desetljeća pridonosili razvoju ove manifestacije: Zoranu Polegubiću, Mariju Orloviću, Srećku Troskotu, Mili Ražovu, Gordanu Kurtoviću, Milanu Miočiću Stošiću i zadarskom županu Stipi Zriliću.
Zlatno odličje u kategoriji bijelih vina osvojio je OPG Mile Fabijan, Zemunik, za svoju maraštinu. U kategoriji crnih vina zlatne medalje su osvojili PZ Maslina i Vino, Polača za merlot, Ivan Vuksan, Šopot za merlot- syrrah-grenache, Slavko Vrsaljko, Nadin, za merlot i Vinarija Skelin, Drinovci za merlot.
Šampionsku titulu u kategoriji bijelih vina osvojio je Zdravko Žuža iz Pogradine za svoj pošip. U kategoriji crnih vina šampionski naslov pripao je PZ Maslina i vino iz Polače za njihov cabernet sauvignon.