Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zbog tajnog spisa javnost isključena s rasprave

Autor: Minja Gugić

22.02.2009. 23:00
Zbog tajnog spisa javnost isključena s rasprave

Foto: Vedran SITNICA



Tajnost tog dijela sudskog postupka tijekom kojeg se braniteljima omogućio uvid u spis zatražio je tužitelj Slobodan Denona zbog činjenice da se tu nalaze imena osoba koje su sudjelovale u akciji “selo” te bi se time mogle ugroziti


Nakon dvomjesečne stanke jučer je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje petorici dilera koji su “pali” u ožujku prošle godine u akciji kodnog imena “selo” s oko pet kilograma heroina i istom količinom smjese za miješanje, no ubrzo nakon početka glavne rasprave, javnost je isključena zbog zahtjeva obrane da joj se omogući uvid u tajni spis 55/08 s podacima o tajnom praćenju i prisluškivanju optuženika.
Naime, tajnost tog dijela sudskog postupka zatražio je zamjenik ravnatelja USKOK-a Slobodan Denona, smatrajući kako bi se javnom raspravom ugrozile osobe koje su sudjelovale u akciji hvatanja optuženih dilera Ive Bratovića(36), Ante Šale(36), Tomislava Petkovića Sriće(32), Milorada Troskota (41), te Bogdana Pepića(47) iz BiH kojima se optužnicom stavlja na teret najteže kazneno djelo iz domene zlouporabe opojne droge – udruživanje radi preprodaje najveće količine heroina koju su zadarski policajci zaplijenili u svojoj povijesti.
– U tajnom spisu nalaze se imena osoba kojima bi štetila javna rasprava, a osim toga moraju se i zaštiti osobe koje su svjedoci u postupku – obrazložio je svoj stav tužitelj Denona, koji se na prošloj raspravi održanoj u prosincu prošle godine, usprotivio zahtjevu obrane koja je još tada tražila uvid u tajni spis. Iako je na toj raspravi Sudsko vijeće odbilo zahtjev obrane, Vrhovni sud je u međuvremenu ukinuo takvo rješenje i vratio sudu zahtjev na ponovno odlučivanje.
Naime, i na prošloj raspravi, branitelji si zatražili od Sudskog vijeća i izuzimanje svih dokaznih prijedloga tužiteljstva obrazlažući to činjenicom kako su dokazi prikupljeni – nezakonito jer su tajnim praćenjem i prisluškivanjem, optuženicima bila ugrožena i prekršena Ustavom zajamčena ljudska prava.
Kako su i tada naglasili branitelji, nalozi istražnog suca nisu dobro obrazloženi.
– Prvi nalog za primjenom mjera nije bio utemeljen na odredbama Zakona o kaznenom postupku već na uličnim prepričavanjima i na kaznenom djelu koje nema veze s ovim za što se optuženici terete – naglasio je jučer Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik prvooptuženog Ive Bratovića, a nakon što je obrana izvršila uvid u tajni spis.
No, nakon stanke i vijećanja Sudsko vijeće kojim predsjeda Boris Radman odbilo je
prijedlog branitelja optuženih da se iz spisa izdvoje tonski zapisi, transkripti razgovora, posebna izvješća i slično te se suđenje nastavilo saslušanjem svjedoka Luke Žunića koji je rekao kako nikoga od optuženih, osim Tomislava Petkovića Sriće ne poznaje.
– Petkovića poznajem jer sam radio u rent-a -caru, a on je iznajmio auto- pojasnio je kratko svjedok Žunić, dodajući kako je ovisnik 14 godina te da je trenutačno u komuni gdje se liječi, a da je heroin prije odlaska na liječenje u par navrata kupovao od osobe nadimkom Boro ili Goro u blizini Trgovinskog centra “Lidl” na izlazu iz grada.
Osim uže obitelji i prijatelja svih optuženika, suđenje je među ostalim pratila i Ana Trešćec, nevjenčana supruga Tomislava Petkovića Sriće na koju je izvršen atentat u rujnu prošle godine koji je srećom, uspjela preživjeti, ali je zauvijek ostala bez oka.
Rasprava je potom odgođena do sredine ožujka kada bi trebala svjedočiti upravo Ana Trešćec, Tomislavov otac, Mladen Pateković te supruga Mime Troskota. Predviđeno je i preslušavanje najbitnijih razgovora te čitanje nalaza i mišljenja sudskih vještaka psihijatara za svakog od optuženika.
Petorka je podsjećamo, uhićena u ožujku prošle godine kada je policija u kući u mjestu Kašić kod Stankovaca zaplijenila pet kilograma heroina 40-postotne čistoće i pet kilograma smjese paracetamola i kofeina.
Policajci su upali u kuću u trenutku kada su Troskot i Šale pripremali miješanje droge, a policajci su ih uhvatili na djelu.