Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ljubav prema sportu jača od svih zapreka

Autor: Andrija Prović

22.02.2010. 23:00
Ljubav prema sportu jača od svih  zapreka


Želja nam je plasirati se među četiri najbolje hrvatske momčadi, a taj bi nas rezultat odveo u Euroligu – kaže Boris Sardelić
Umjesto da sjede  kod kuće, nekolicina osoba s  invaliditetom i zaljubljenika u  odbojku, u siječnju 2006. godine došla je na ideju o osnivanju odbojkaškog kluba invalida. Želja za rehabilitacijom kroz zdrav način života  tako je prerasla u OKI Zadar,  a njihov se klub nedugo potom natječe u Prvenstvu Hrvatske u sjedećoj odbojci. Danas stabilan prvoligaš, OKI  Zadar nastupa u južnoj skupini gdje je nakon prve faze  natjecanja izborio plasman u  Ligu za prvaka. Trenutačno  drugoplasiranu momčad posjetili smo za vrijeme priprema uoči završnice državnog  prvenstva, a priča o njima nije  priča o ljudima koji traže ili  trebaju sažaljenje, već je priča  o sportašima u punom smislu  riječi.
Osim invalidskih proteza  smještenih uz rub odbojkaškog terena, pogled na trening odbojkaša invalida ne razlikuje se od treninga natjecatelja u drugim sportovima. Štoviše, ako je suditi po  intenzitetu rada i zalaganju  naših sugovornika, dojam je  da rekreativci nemaju što  tražiti u sjedećoj odbojci.
Početak u Engleskoj
Boris Sardelić, predsjednik  OKI Zadar, ali i aktivan  igrač, upoznaje nas s počecima sjedeće odbojke.
– Ovaj je sport nastao 1944.  godine u Engleskoj, u centru  za rehabilitaciju ratnih vojnih  invalida. Skupina liječnika  tražila je aktivnost u koju će  uključiti ljude s različitim  ozljedama i postotcima invaliditeta, a nakon pokušaja s  nekoliko sportova, uvidjeli su  kako je odbojka najbolje  rješenje. Naime, za njenu sjedeću varijantu nisu vam potrebna kolica niti ostali rekviziti, nego samo lopta, mreža  i dobra volja. Na neki način,  ubrzo je postala i sport pomirenja budući da su je igrale  do tada zaraćene strane – kaže  Sardelić.
Koja su osnovna pravila  sjedeće odbojke?
– Najvažnije je da je igrač za  vrijeme odigravanja poena cijelo vrijeme u kontaktu s podlogom, mreža je postavljena  na visinu 1,15 m, dok su ostala  pravila uglavnom ista kao u  klasičnoj odbojci. Isti je broj  igrača, igra se isti broj setova i  lopte su iste – kaže Šime Prostran, pomoćni trener Zadra.
– U juniorskoj konkurenciji  na parketu se može naći jedan  zdravi te maksimum dva  igrača s minimalnim postotkom invaliditeta, dok u kategoriji seniora igraju dvojica  “minimalaca” i četiri invalida.  Premda u Euroligi i Eurokupu  vrijede pravila za juniore, Paraolimpijada, svjetska i europska prvenstva podliježu seniorskim pravilima – dodao je  Sardelić naglasivši i kako je  sjedeća odbojka jedan od rijetkih sportova za invalide u  kojima igrač može napredovati od klupskog statusa i  državnih prvenstava pa sve do  europskih liga, odnosno nastupa za reprezentaciju.
Ipak, kod nas su spomenuta  pravila “modificirana” pa se  tako ispod mreže nađe veći  broj potpuno zdravih igrača.  Primjerice, u sjedećoj odbojci  nastupaju i ponajbolji igrači iz  odbojke na pijesku. Međutim,  Zadrani ističu kako je poseban gušt savladati takve  momčadi, što potvrđuju i  njihove dvije pobjede nad  Splitom.
Sve bolje igre
Nakon sjedeće odbojke  kroz povijest i njenih pravila,  vraćamo se u Hrvatsko prvenstvo. Zanimalo nas je kakve su ambicije Zadrana u domaćem prvenstvu, odnosno  predstojećoj Ligi za prvaka.
– Želja nam je plasirati se  među četiri najbolje hrvatske  momčadi, a taj bi nas rezultat  odveo u Euroligu. Imali smo  priliku i u Kupu, ali i nesreću  da se susretnemo s favoriziranim Zagrebom. Na kraju  su finale igrali Zagreb i Split  kojeg smo dvaput pobijedili u  prvenstvu – prisjeća se Sardelić.
Iako su Osijek i Zagreb najkvalitetnije domaće momčadi,  zalog zadarskim nadama  njihove su, iz sezone u sezonu,  sve bolje igre. Premda su iza  njih tek tri godine natjecanja u  hrvatskoj ligi, OKI Zadar već  je izbacio tri juniorska reprezentativca, dok je prvi tehničar kluba s Višnjika, Ivo  Martinović, ujedno i prvi tehničar seniorske reprezentacije.
Kako muke po novcima u  pravilu prate male klubove,  zanimalo nas je i kako odbojkaši izlaze na kraj s financijama.
– Naša se kola odigravaju po  turnirskom sistemu, a to ujedno smanjuje troškove natjecanja Na taj način, s jednim  putovanjem odradimo dvije-tri utakmice. U recesijskoj  godini nikome nije lako, no  dio sredstava dobivamo od  grada, dio dobijemo u opremi,  uglavnom, snalazimo se – naglašava Sardelić.
Uz volonterski angažman  svih članova, značajan je i  onaj Vlade Vraneša, dugogodišnjeg odbojkaša, a danas  trenera OKI Zadar i Hrvatske juniorske reprezentacije.
– Želja mi je bila pomoći  klubu invalida, a taj se rad  ubrzo pretvorio i u rad s juniorskom reprezentacijom.  Moj i angažman ostalih članova je čisto volonterski budući da nismo tu zbog novca,  već iz ljubavi prema ovom  sportu – objašnjava trener koji  je u nepune dvije godine napredovao do nacionalne vrste.


 OKI ZADAR


Miroslav Zubčić, Ivan Šimunić, Božidar Crnković, Ivica Kapetanović, Svetko Marić, Zoran Jurlina, Ivica Martinović, Toni Gurlica, Ivan Jeličić, Frane Discordia, Boris Sardelić. Trener: Vlado Vraneš. Pomoćni trener: Šime Prostran.




 PRAVILA IGRE


Sjedeća odbojka je odbojka prilagođena osobama s invaliditetom. Igra se odvija na terenu veličine 10 X 6 m, visina mreže je 115 cm. Linija za napad postavljena je 2 m od mreže. Igrači sjede na podu i kreću se odguravanjem ruku i nogu. Ostala su  pravila većinom ista kao i kod odbojke. Od 6 igrača koji se nalaze u terenu, 2 igrača mogu biti zdrava ili sa minimalnim hendikepom. Žene mogu nastupati u muškoj konkurenciji, no ne i obrnuto.


 POZIV ZAINTERESIRANIMA


Iz OKI Zadar pozivaju osobe s invaliditetom, sadašnje i bivše odbojkaše i sve druge zainteresirane da se učlane u njihov klub. Kako kažu, u Zadru postoji velik broj invalida mlađe dobi, no nažalost, nisu aktivni u niti jednom sportu. Kontakt telefon: 095/9088 – 474.


 SVE POPULARNIJI SPORT


Značajniji razvoj sjedeće odbojke odvijao se tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća, dok se njeni prvi počeci na našim prostorima vežu uz 1969. Od 1980. kada je premijerno predstavljena na Paraolimpijskim igrama, ovaj oblik odbojke bilježi sve veći broj poklonika diljem svijeta.