Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Poljana tisuću godina skrivala kostur s tri naušnice

22.02.2011. 23:00
Poljana tisuću godina  skrivala kostur s tri naušnice


Poljana Šime Budinića svakim danom otkriva nove tajne povijesti. Nakon što su otkriveni antički zidovi, ostaci amfore, brončani novčići i srednjovjekovni grob, jučer je na dubini od svega pola metra, na jednom od antičkih zidova, pronađen i prilično očuvan kostur s tri naušnice.
– Voditelj našeg Odjela za srednji vijek, Radomir Jurić, je po tipološkim karakteristikama naušnica ustanovio da se radi o naušnicama s kraja 11., početka 12. stoljeća. Grob je obzidan nepravilnim kamenom, kao i inače ranohrvatski grobovi. Grad Zadar koji živi od Liburna pa sve do danas svoje različite djelove je koristio u različite svrhe, a na kraju 11. stoljeća grad je itekako živio srednji vijek. Sada tek slijede arheološki, konzervatorski, antropološki i brojni nalazi da bi se moglo znati više, rekao je Smiljan Gluščević, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar, zadužen za arheološki nadzor radova na Poljani Šime Budinića.
Kako dodaje, u blizini ovog, pronađen je ostatak još jednog groba s nekoliko kostiju i potpuno je uništen pa se još ne zna čemu pripada.