Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Beskućnici žive u potleušici sa štakorima i mačkama

22.02.2012. 23:00
Beskućnici žive u potleušici sa štakorima i mačkama


Kad će se beskućnici maknuti iz neposrednog susjedstva pučke kuhinje, zanimalo je Maju Pletikosu koja je ustvardila da će zbog neadekvatnih uvjeta življenja u razrušenoj potleušici, sigurno doći do zaraze. Dražen Grgurović odgovorio je da će se to riješiti u sklopu sveučilišnog Kampusa te da rušenje nastambe koju koriste beskućnici košta oko 200.000 kuna


Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić iskoristio je aktulani sat jučerašnje 30. sjednice Gradskog vijeća Zadra kao bi obavijestio vijećnike da su u državnom proračunu osigurana sredstva za nastavak projekta trajektnog terminala i luke Gaženica. Također, nastavlju se radovi na gradnji Poliklinike, a ovih dana bi trebala početi i ugradnja pročišćavača zraka na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda na Ričini. Očekuje se da će montaža filtera potrajati oko tjedan dana nakon čega bi nestao nesnosni smrad koji je okolne stanare podigao na noge.
Bulevar kao koncentracijski logor
Žljko Mikin se spomenuo i plinofikacije ulice Ivana Zadranina i njenog spoja na Bulevar govoreći da je glavna pješačka spojnica istočnog dijela grada okovana i ograđena te izgleda kao koncentracijski logor jer koncesionar nije napravio posao. Uz to, Mikin se upitao znaju li konzervatori i arheolozi da su uz zaštićeni zid nekadašnjeg akvadukta pronađene grobnice. Dogradonačelnik Kasap mu je odgovorio da koncesionar, tvtka EVN Croatia, ima obvezu nakon polaganja plinovoda, vratiti zemljište u prvobitno stanje i da je najvjerojatnije, zbog proteklih loših vremenskih uvjeta, bilo nemoguće u roku završiti radove u ulici Ivana Zadranina. Također, Kasap ne vjeruje da EVN bilo što nezakonito radi u tom prostoru.
HDZ-ovka Maja Pletikosa osvrnula se na već devet godina neuređeni okoliš POS-ovih zgrada na Smiljevcu koji, zbog velikog broja kafića na tom području, svakodnevno dodatno uništavaju razna teretna vozila, a stanari nemaju gdje parkirati svoja vozila. Štoviše, Pletikosa ima dojavu da taj prostor sve više postaje neformalna “pijaca” vozila. Zamjenik gradonačelnika Darko Kasap je rekao da bi do kraja ljeta trebali početi radovi na fazi izgradnje kolektora visokih zona od Bulevara pa sve do pročišćivača Ričina, kad će se urediti i dio oko spomenutog prostora ulice Petra Skoka kojom inače prolazi trasa kolektora. No, kako kaže gradski pročelnik za graditeljtsvo Matko Segarić, u okviru pokrenutih izmjena i dopuna PP Smiljevac koje su u tijeku, uredit će se ne samo okoliš POS-ovih zgrada nego i prilaz OŠ Smiljevac za čije se barem privremeno rješenje zalagao HDZ-ov vijećnik Denis Karlović.
Problem beskućnika
Kad će se beskućnici maknuti iz neposrednog susjedstva pučke kuhinje, zanimalo je Maju Pletikosu koja je ustvrdila da će zbog neadekvatnih uvjeta življenja u razrušenoj potleušici, sigurno doći do zaraze. Na drugu stranu, mjesta u obližnjem Caritasovu prenoćištu Sv. Vinka Paulskog, po Maji Pletikosi ima i za one koje žive u neljudskim uvjetima do same pučke kuhinje. Zamjenik gradonačelnika Dražen Grgurović je rekao da će se to riješiti u sklopu realizacije izgradnje sveučilišnog Kampusa. Međutim, rušenje nastambe koju koriste beskućnici košta oko 200.000 kuna. Taj odgovor stranačkog kolege nije zadovoljio HDZ-ovu vijećnicu koja upozorava na hitnost rješavanja te situacije u kojoj beskućnici žive sa štakorima i mačkama svega dva metra od kuhinje u kojoj se hrane.
Kažnjeni oni koji malo troše
Omerka Šarić Frantin iskazala je nezadovoljstvo starijih građana koji žive u samačkim domaćinstvima i koji se, zbog načina obračuna potrošnje vode, kažnjavaju jer malo troše vode. Naime, zakonskom odredbom koju moraju ukalkulirati svi vodovodi u državi, na fiksini dio računa dodaje se i onaj o potrošenim kubicima vode. Po tom izračunu, kaže SDP-ova vijećnica, oni koji troše do 3 kubika vode, kažnjavaju se zbog svoje štedljivosti u odnosu na one koji troše preko šet kubika i kojima se zapravo tri kubika opraštaju na računu.
Darko Kasap joj je odgovorio da Vodovod mora skrbiti zbog vikendaša i turista i o onom dijelu sustava koji se koristi svega nekoliko mjeseci godišnje te smatra da je upravo ovaj način naplate pravedniji. Omerki Šarić replicirano je iz klupa da isti sustav primjenjuju telefonski operatori koji zapravo stimuliraju potrošnju. No, jedno drugo pitanje SDP-ove vijećnice naišlo je na plodno tlo. Naime, Omerka Šarić Frantin se zapitala tko to ne voli Veslački klub Jadran kad mu je od odobrenih 900.000 kn u tri godine, isplaćeno svega jedna trećina sredstava. U ime Grada ispričala se resorna pročelnica Grozdana Perić koja je rekla da sporstki klubovi nisu adekvatno i u točnom razmjeru namireni. Tako je najviše zakinut Veslački klub Jadran, ali Perićeva nije propustila reći da je unatoč teškim vremenima, od planiranih 20,5 milijuna kuna za sport Grad Zadar isplatio 18,3 milijuna.


 DHM ĆE SE JEDNOM VRATITI U GRADSKI PORTFELJ




U set brzih pitanja i odgovora ne bi stale samopohvale na račun dobrog posla kojeg su gradske komunalne tvrtke i koncesionar Franto napravili za vrijeme prošlog snijega, a čime se nisu mogli pohvaliti mnogobrojni gradovi na obali i u unutrašnjosti Hrvatske. No, doznali smo da je velika većina od 50 posto gradskih stanova koji su bespravo useljeni riješena. Ove godine bi se trebao završiti projekt rješenja odvodnje u starom dijelu Stanova. Godišnji izvještaj o poslovanju zadarskog Vodovoda, kaže bivši direktor Kasap, nije tajna jer je svake godine pred gradskim vijećnicima na usvajanju. No Vulelija kaže da bi taj izvještaj bez obzira što Upravni sud tumači da je internim aktom određeno da je on poslovna tajna, trebao biti dostupan ne samo gradskim vijećnicima, nego i svim zainteresiranim građanima.
Odgovarajući Vesni Sabolić iz HNS-a, zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić je otvorio mogućnost povrata Doma hrvatske mladeži u gradski portfelj, naravno kad se završi ambiciozni projekt sveučilišnog Kampusa gdje će se u prvoj fazi izgraditi dom za više tisuća studenata i, nada se zadarski gradonačelnik, objedinjena Znanstvena i Sveučilišna knjižnica.


 POS PRED USELJENJEM, A STANARI NISU VIDJELI NACRT


Često prozivan projekt POS-a Crvene kuće zabrinuo je SDP-ovku Irenu Dragić koja je prenijela žalbe budućih stanara da im se kod kupnje nisu predočili nacrti stanova. Irena Dragić je dodala da su stanovi toliko neadekvatni jer oni površine 60 m/2 imaju tek jednu sobu pa su potpuno nedekvatni za obitelji s djecom. No gradonačelnik Vrančić je rekao da su svi zainteresirani mogli vidjeti projekt i nacrte te da je ostalo svega 3-4 manje atraktivna stana u prizemlju koja su ostala neprodana. POS Crvene kuće je pred useljenjem. Uskoro dolazi i plin, no cijeli projekt, kazao je gradonačelnik Vrančić, osim izrade liste prioriteta i komunalija, je u nadležnosti APN-a.