Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Krivac je platio za grijehe

22.02.2012. 23:00
Krivac je platio za grijehe


Spuštanjem karnevalske zastave, koje se u skladu sa izvornim pučkim običajima dogodilo točno u ponoć od utorka na srijedu, Virani su se oprostili od ovogodišnjeg karnevala. Njega su ove godine unatoč štednji i recesiji uspješno organizirali Karnevalski odbor i Udruga otočnih maškara “Vizera” uz financijsku potporu Općine Vir.
Maškarana svita u ranim se satima otisnula u ophodnju čitavim otokom. Oboružani izvornim virskim maskama te raznim rekvizitima su sva domaćinstva od centra sve do virskog mosta te do Torova i Lozica. U sumrak su se vratili na mjesto polaska te se zabavili uz svirku Josipa Beščeca i Mirka Rukavine na harmonici te Dina Bašića i Frane Rudića na gitari.
Maškaranu svitu u kojoj je u lijesu vožen “omraženi” Krnjo predvodio je “svećenik” kojeg je za ovu prigodu po običaju utjelovio Miroslav Glavan uz pomoć dvojice “sakreštana” Karmela Olića i Darka Bašića. Stajalo se na nekoliko mjesta, prigodno molilo i klicalo u čast pogubljenja jedinog i glavnog krivca za sve virske muke. Glavni čin čitanja presude i pogubljenja odigrao se na plaži Jadro.
Nakon pogubljenja na terasi turističkog centra Kotarina karnevalska kužina u sastavu Mile Krnčević – glavni kuhar, Rajka Dražić i Danijela Vučetić pomoćno osoblje, te konobari Tonći Kapović, Mirko Vučetić, Zoran Škvorić i Jakov Buškulić ponudili su im okrjepu, svinjsku vratinu s roštilja, pivo, vino i sokove.
Ništa slabije nije bilo u virskom zaseoku Lozice. Tamo su se maškare u kasnim večernjim satima sjatile ispred stare školske zgrade, a Frane Vučetić i Nediljko Čepić učinili su sve da nitko ne ostane gladan i žedan. I Lozičani su se na kraju na najokrutniji način riješili velikog ulizice i prevaranta “Jure”.