Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zubović: Svemu dođe kraj, pa i našoj toleranciji

22.02.2012. 23:00
Zubović: Svemu dođe kraj, pa i našoj toleranciji


Nećemo podržavati niti jednu stranku koja se ponaša kao apsolutni vladar i šerif u svojem kraju, zaključio je Zubović


Predsjedništvo ŽO HSS-a donijelo je jednoglasnu odluku o istupanju HSS-a iz koalicije s HDZ-om na županijskoj razini. Izvijestio je to predsjednik ŽO HSS-a Josip Zubović.
Istupanje HSS-a iz koalicije osjetit će se na razini županijske predstavničke vlasti, no neće utjecati na izvršnu vlast s obzirom da ova stranka po koalicijskom dogovoru nije dala zamjenika župana. No, po koalicijskom dogovoru HSS-u je pripalo mjesto predsjednika ili predsjednice Skupštine što je funkcija na koju je, nakon ostavke Vladimira Kovačevića, izabran Irena Devčić.
 Promjena na čelu Skupštine
– Na sljedećoj sjednici Županijske skupštine mandat predsjednice stavit ću na raspolaganje i očekujem da će biti izabran novi predsjednik što, naravno, ovisi o Klubu vijećnika HDZ-a, rekla je Irena Devčić, potpredsjednica ŽO HSS-a Zadarske županije.
– Odluka koju smo donijeli nije ishitrena niti je donijeta u afektu. O njoj razmišljamo i razgovaramo već duže vrijeme i o tome smo raspravljali i na sjednicama Odbora Županijske organizacije. Koalicija koja je sklopljena s HDZ-om  već je dvije godine samo prazno slovo na papiru. Potpisani sporazum koji leži u ladici ne smije biti svrha samom sebi, niti jedini temelj i zalog dobre suradnje. Koalicija se temelji na korektnim i profesionalnim odnosima i na otvorenoj mogućnosti komunikacije, dogovora i razgovora. Kad od svih ovih stvari nemate ni jednu, ne možete reći da imate odnos. Poštujemo našeg dosadašnjeg partnera kao većinsku stranku sa svim svojim uspjesima i tradicijom, ali isto tako poštujemo sebe, i kao stranku, i kao ljude koji čine tu stranku, i jednostavno nećemo i ne možemo dopustiti ponižavajući odnos kojeg je HDZ zauzeo prema nama, rekao je Zubović dodajući kako je HSS bio pouzdan i korektan partner.
Kritika Kalmeti i Lončaru
Iako izrijekom njihova imena Zubović nije spomenuo, u obrazloženju odluke navodi se kako je Božidaru Kalmeti zamjeren izostanak komunikacije, a Željku Lončaru izjava u lokalnom tjedniku.
– Podržavali smo sve odluke koje su se odnosile u Županijskoj skupštini, tolerirali smo sva nejavljanja i nemogućnosti kontakta s predsjednikom Županijske organizacije HDZ-a, jer smo razumjeli zaposlenost i zauzetost jednog ministra, no svemu dođe kraj, pa i ministarskoj poziciji, ali i našoj toleranciji. Nazivati u medijima svojeg partnera ucjenjivačem može samo ona stranka koja je dovoljna samoj sebi i kojoj nitko ne treba. Ako je za HDZ ovo partnerstvo postalo opterećenje, onda vjerujemo da ni oni neće imati ništa protiv ove naše odluke, te da ćemo se rastati u pristojnom i korektnom tonu. HSS će uvijek podržavati projekte koji su od dobrobiti za našu županiju, ma tko god bio na vlasti, no nećemo podržavati niti jednu stranku koja se ponaša kao apsolutni vladar i šerif u svojem kraju, zaključio je Zubović koji je odgovarajući na pitanja rekao kako raskid koalicije na razini Županijske skupštine ne povlači za sobom i raskide koalicija s HDZ-om na razini izvršne vlasti i predstavničkih tijela u općinama i gradovima.
– Tamo gdje koalicija s HDZ-om funkcionira dobro, a ima takvih primjera, nema razloga za raskid. Moguće je, međutim, da će kod onih organizacija koje su dvojile oko ostanka ili izlaska iz koalicije, ova odluka imati izvjesnog utjecaja, zaključio je Zubović.


 ZADARSKA KOALICIJA OSTAJE




Predsjednik zadarskog HSS-a Zdravko Šarić je na upit novinara odgovorio kako neće, paralelno s raskidom županijske koalicije, doći i do izlaska HSS iz koalicije na razini zadarskog Gradskog vijeća.
– HSS u Gradskom vijeću ima jednog vijećnika, a riječ je o Danielu Segariću koji je s mjesta predsjednika zadarskog HSS-a smijenjen upravo zbog načina na koji funkcionira ta koalicija. Ta koalicija funkcionira samo na papiru i nema razloga da je formalno raskidamo i dižemo nekakvu buku oko toga, rekao je Šarić, čemu je Irena Devčić dodala kako “Segarić ne zastupa stavove HSS-a”.


 LONČAR BEZ KOMENTARA


Potpredsjednik ŽO HDZ-a Željko Lončar nije želio komentirati izlazak HSS-a iz koalicije.
– Mi o tome nismo dobili nikakvu službenu obavijest. Kad takvu obavijest dobijemo, onda ćemo se o tome očitovati, rekao je Lončar.
HDZ je ovim izgubio drugog koalicijskog partnera na razini županijske vlasti. Koaliciju je u listopadu 2010. napustio HSLS.