Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Robert Bacalja novi predsjednik zadarskog DHK

22.02.2017. 23:00
Robert Bacalja novi predsjednik zadarskog DHK


Na Izbornoj skupštini Društva hrvatskih književnika, Ogranak Zadar, koja se održala u srijedu, 22. veljače, za novoga predsjednika jednoglasno je izabran prof. dr. sc. Robert Bacalja. Zamijenivši na mjestu predsjednika književnika Tomislava Marijana Bilosnića, prof. dr. Bacalja ističe kako je “Zadar staro kulturno i književno središte u kojemu su djelovali književnici od nacionalne vrijednosti od srednjovjekovlja do naših dana”.
– Možemo pratiti značajne prinose Zadra hrvatskoj književnosti od Zoranića, Karnarutića, Budinića, Barakovića, Tanzligera-Zanottija, Preradovića, Nazora, Vojnovića, Begovića, Katalinića-Jeretova, Jakšića, Kolumbića do Aralice i Bilosnića. To je jedan velik poticaj svima koji se danas bave književnošću u Zadru da ustraju na svom putu. Mislim da upravo od tih poticaja treba krenuti u budućem radu Ogranka – usmjeriti se na istraživanje književne baštine i svakako na motiviranje mladih književnika, rekao je Bacalja, koji je najavio rad na proširenju članstva i ediciji za objavu mladih pjesnika i prozaika.
U suradnji sa Sveučilištem u Zadru nastojat će se pokrenuti novu ediciju u kojoj bi se objavljivala istraživanja zadarske književne i kulturne baštine. Svakako će se poticati i komunikaciju s drugim ograncima i središnjicom Društva hrvatskih književnika.
– Kako već surađujem s institucijama Hrvata koji žive izvan matične domovine, poticat ću i takav oblik suradnje Ogranka. Jedna od aktivnosti bit će i pjesnička okupljanja (možda za početak jedanput godišnje) i predstavljanja pojedinih književnih opusa suvremene hrvatske književnosti, najavljuje novoizabrani predsjednik Ogranka DHK Zadar.
Prof. Bacalja, rođenjem Prečanin, ugledni je profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zadru. Sudjeluje na znanstvenim i stručnim domaćim i međunarodnim skupovima te je objavio veći broj članaka o novijoj hrvatskoj književnosti, osobito o razdoblju hrvatske moderne. Književne tekstove počeo je objavljivati u Zadarskoj reviji 1986. godine. Suutemeljitelj je pjesničke manifestacije u Preku “Večer na Brižićevin dvuoru”, a sudjelovao je i na pjesničkim večerima u Kalima, Kukljici, Salima, Pažmanu, Velom Ižu, Biogradu, Crikvenici, Zagrebu, Selcima, Ošljaku, Cannetu u pokrajini Molise… Dosad je objavio dvije zbirke čakavske poezije, knjigu novela i dva romana.