Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Mons. Puljić preuzima nadbiskupiju 24. travnja

Autor: Ines Grbić

22.03.2010. 23:00
Mons. Puljić preuzima nadbiskupiju 24. travnja

Foto: Zvonko KUCELIN



Imenovani zadarski nadbiskup Želimir Puljić pohodio je u danas Zadar. Dijecezanski upravitelj don Milivoj Bolobanić, te ekonom i kancelar Zadarske nadbiskupije don Srećko Petrov i don Josip Lenkić, pratili su mons. Puljića u pohodu ustanova Zadarske nadbiskupije. Nadbiskup je pozdravio djelatnike u uredima Ordinarijata, posjetio Svećenički dom, Klasičnu gimnaziju Ivan Pavao II., obišao je kompleks izgradnje novog Nadbiskupskog doma i katedralu Sv. Stošije gdje se pomolio na grobu svog prethodnika Ivana Prenđe.
Povod nadbiskupovom dolasku bio je susret mons. Puljića s članovima Odbora za proslavu ustoličenja novog zadarskog nadbiskupa koje će se održati u subotu 24. travnja u 11 sati u katedrali Sv. Stošije u Zadru. Članovi Odbora koji su bili i na susretu s mons. Puljićem u dvorani Ordinarijata su: predsjednik Odbora don Milivoj Bolobanić te članovi svećenici: mons. Ivan Mustać, Josip Lenkić, Srećko Petrov, Marino Ninčević, mr. o. Jozo Milanović, mr. Dario Tičić, fra Diego Deklić, djelatnici Ordinarijata Ines Grbić, Livio Marijan, Tamara Šužberić te dirigent Katedralnog zbora sv. Stošije Žan Morović.
Mons. Puljić zahvalio je članovima Odbora na pripremi programa proslave nadbiskupova ustoličenja koje će biti popraćeno prigodnim programom uoči ustoličenja. U srijedu 21. travnja održava se mjesečni susret svećenika Zadarske nadbiskupije na kojem će mons. Puljić predvoditi misno slavlje u zajedništvu s povjerenim mu prezbiterijem. Na toj će misi mons. Puljić propovijedati i na rekolekciji će svećenicima uputiti prigodnu pastirsku riječ.
Uoči dolaska imenovani zadarski nadbiskup uputio je poruku vjernicima Zadarske nadbiskupije. Nadbiskupova poruka će se prigodno tiskati u obliku letka i nadolazećih uskrsnih dana osobno će je moći uzeti vjernici u župnim crkvama diljem Zadarske nadbiskupije. Pismo donosimo u cijelosti.
“Draga braćo svećenici, redovnice i redovnici, braćo i sestre u Kristu! S izrazima sinovskog posluha i poštovanja prema Vrhovnom Svećeniku, papi Bendiktu XVI., prihvatio sam njegovu odluku biti “predsjedateljem u ljubavi” zadarskoj Crkvi nakon smrti dragog nam i zauzetog nadpastira Ivana Prenđe. Dolazim iz Dubrovnika, koji je poput Zadra u novijoj povijesti prošao svoju Kalvariju kada smo hranili svoje prognaničke dane čvrstom vjerom u pobjedu istine. Gospodin je uslišio naše molitve, blagoslovio stradanje i trpljenje, i darovao nam žuđenu slobodu.
Preuzimam nadbiskupiju s bogatom poviješću koja je imala tolike dične nadbiskupe, počevši od Feliksa i Donata, do Vicka Zmajevića, Vinka Pulišića, Mate Garkovića, Marijana Oblaka i Ivana Prenđe. Svaki od njih ostavio je pečat kako u vjerničkom, tako i u kulturnom i svekolikom životu nadbiskupije, grada Zadra i šire. Želja mi je u sklopu svojih mogućnosti nasljedovati zauzetost tih neumornih pastira služeći svima kojima sam poslan. Svjestan sam, međutim, kako ne mogu sâm. Potrebna mi je molitva, pomoć i podrška.
Zbog toga upućujem svoj pozdrav najprije vama svećenicima, dijecezanskim i redovničkim, koji ste pastoralno angažirani na području Zadarske nadbiskupije. Vi ste prvi biskupovi suradnici pa očekujem suradnju i zauzetost u izgradnji Kristovoga kraljevstva. Riječi preporuke u molitve upućujem vama redovnice i redovnici koji svjedočanstvom evanđeoskih savjeta siromaštva, čistoće i poslušnosti predstavljate osobiti znak u današnjem vremenu. Istina, vaše svjedočanstvo je neprimjetno u buci ovoga svijeta. Ali, upravo zbog toga je jako potrebno kako ljudi ne bi izgubili osjećaj za Božje stvari u okruženju u kojem često vlada pomutnja vrednota.Ovim pismom upućujem pozdrav vama, dragi vjernici laici, posebice vama, dragi roditelji – suradnici Boga Stvoritelja, vama dragi mladi koji ste ove godine u središtu pozornosti radi susreta Hrvatske katoličke mladeži, kao i vama dragi stari i bolesni koje je Gospodin nazvao “blaženima”. Dolazim k vama odlukom Petrova namjesnika, komu je Isus predao ključeve i poslao da učvršćuje ‘braću u vjeri’. Živo se nadam kako će vaše srce biti otvoreno novom nadbiskupu, te da mi neće nedostajati vaša ljubav, poštovanje i molitvena potpora. Vama roditelji poručujem budite ono kako vas je Bog na početku stvaranja zamislio: “intimna zajednica ljubavi koja se ne plaši života”, “prva životna stanica društva, koja je u službi izgradnje kraljevstva Božjeg i poslanja Crkve”. Vama, članovima crkvenih pokreta i udruga u nadbiskupiji, preporučujem pravilo koje se pripisuju sv. Augustinu, a ja sam ga ‘usvojio’ kao svoje biskupsko geslo: Unitas, libertas, caritas – jedinstvo, sloboda i ljubav. Jedinstvo je prva i temeljna riječ koja daje prostora slobodi, a hrani se ljubavlju koju nam je raspeti naš Otkupitelj posvjedočio svojim životom. Uložite maksimum ljubavi i darova u gradnji mističnog tijela zadarske Crkve kako biste pokazali svoju odgovornost i pružili razloge nade koja je u vama. Svoje molitve i želje stavljam u ruke vama, dragi svećenici, redovnice i redovnici, vama dragi očevi i majke. Posebice pak vama bolesnici i patnici da svoje bolove pridružite Kristovim patnjama za dobrobit naše nadbiskupije i naroda.
Na kraju poseban pozdrav i blagoslov upućujem vama, dragi mladi. Vi ste nada i budućnost Crkve i naroda. Dirnula me vaša pažnja prema nadbiskupu Ivanu kojemu ste posvetili lijepu himnu Susreta hrvatske katoličke mladeži u Zadru. Dok vam na tomu od srca čestitam i zahvaljujem u ime pokojnog nadbiskupa Ivana, obećavam biti vam blizu i pomagati u traženju ispravnog životnog puta. A kao kršćani znamo kako postoji samo jedan Put, put Uskrsnuloga i živoga Isusa Krista. Imajte povjerenja u njega i u njegovu Crkvu. Imajte povjerenja u svoje svećenike i u svoga nadbiskupa, koji vam već sada pruža ruku prijateljstva. Pred nama je susret na kojemu će se okupiti mladi iz cijele Hrvatske, BiH i dijaspore. Siguran sam da ćete dati sve od sebe kako bismo bili dobri domaćini. Od srca zahvaljujem na zauzetosti i trudu koji ste do sada uložili u organizaciju. Vjerujem da će Gospodin nagraditi vaša nastojanja i želje da susret protekne u najboljem redu i bude blagoslovljen svakim darom nebeskim.
Na kraju ovog pisma osobiti pozdrav i zahvalu upućujem mons. Milivoju Bolobaniću, dijecezanskom upravitelju Zadarske nadbiskupije, kao i svim djelatnicima u Ordinarijatu, koji su se trudili, nakon iznenadne smrti nadbiskupa Prenđe, da sve u nadbiskupiji normalno funkcionira. Uz izraze zahvalnosti izričem svoju želju i molbu za plodnu suradnju na dobrobit naše nadbiskupije. Učinilo mi se korisnim uputiti ovih nekoliko riječi prije samog preseljenja u Zadar koncem travnja ove godine. I dok vas sve uključujem u molitve, svoje služenje stavljam pod zaštitu naše nebeske Majke Marije, najvjernije Odvjetnice Hrvatske, svete Stošije i druge trojice nebeskih zaštitnika Zadra, svetoga Donata i svetoga Vlaha, te posebice naših hrvatskih svetaca i blaženika. Na sve zazivam obilje Božjeg blagoslova. Neka naša pomoć bude u imenu Gospodnjem!”


 USTOLIČENJE


U srijedu 21. travnja u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar započinje svečana akademija na kojoj će se duhovno kulturnim programom novom zadarskom nadbiskupu prigodnim umjetničkim sadržajem predstaviti duhovna, povijesna i kulturna baština Zadarske nadbiskupije. U četvrtak 22. travnja u katedrali Sv. Stošije u Zadru održat će se bdjenje za duhovna zvanja. Dogovorena je i priprema popratnih sadržaja proslave ustoličenja novog nadbiskupa, poput tiskanja liturgijskog vodiča, spomen sličica i ostale tehničko organizacijske potrebe.