Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Od srednjeg vijeka do antike

22.03.2011. 23:00
Od srednjeg vijeka do antike


Mi smo i kroz primjer hotela Bastion pokazali da pronađene arheološke nalaze možemo dodatno valorizirati i kroz turističke kanale, kaže Mladenka Štura


U okviru radova  na budućem tapas baru na  Kalelargi započela su arheološka istraživanja. Prema  preliminarnim saznanjima,  pronađeni su novovjekovni i  srednjovjekovni nalazi, a  upravo “izlaze” i antički.
Kako kaže Damir Martinov, vlasnik zadarske tvrtke  Arheolog d.o.o. koja provodi  arheološki nadzor, a sada i  istraživanja na gradilištu, radi  se u dvije smjene.
– Koristimo najsuvremenije  arheološke metode terenskog  dokumentiranja i radi se u  dvije smjene kako bi se  građevinski radovi mogli što  prije nastaviti, tako da ćemo  već za nekoliko dana imati  detaljnija saznanja o nalazima. Do sada smo pronašli  nekoliko novovjekovnih grobova i srednjovjekovnu kosturnicu u kojoj je pronađen i  jedan brončani prsten, kaže  Martinov.
Kako nastavlja, otkrivena je  srednjovjekovna arhitektura  te novovjekovni podrum koji  je bio popunjen raznim materijalom, također iz novog  vijeka.
– Antika se tek otkriva.  Upravo smo naišli na antičke  slojeve sa sitnim arheološkim  nalazima keramike te bunar  koji se najvjerojatnije koristio  od antike pa kroz srednji vijek, kaže Martinov dodajući  da su istraživanja došla i do  dva metra dubine u odnosu na  razinu Kalelarge.
Osim arheološkog, gradilište je od početka pod stalnim  nadzorom Konzervatorskog  odjela u Zadru.
Podsjetimo, osim tapas bara, u projektu su predviđeni i  smještajni kapaciteti. Investitor je tvrtka Zadar gradnja,  vlasnika Jadranka Lisice koji  je ujedno i vlasnik hotela Bastion.
Mladenka Štura, direktorica hotela Bastion, kaže da su  se arheološki nalazi na gradilištu i očekivali.
– Koliko znam, nije pronađeno nešto spektakularno,  a mi bismo voljeli da jest. Mi  smo i kroz primjer hotela  Bastion pokazali da pronađene arheološke nalaze  možemo dodatno valorizirati i  kroz turističke kanale, što naši  gosti jako cijene, kazala je  Štura.