Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Djeca u štednji energije savjesnija od roditelja

22.03.2012. 23:00
Djeca u štednji energije savjesnija od roditelja


Jer, iz razgovora s djecom smo čuli da oni često ne štede. Evo, sad je jedna curica rekla da njena mama ostavi upaljeno računalo cijelu noć, a jučer nam je u vrtiću druga djevojčica rekla da njen tata dok se brije cijelo vrijeme toči vodu, rekla je Atana Grbić


Što su to štedne žarulje, kako se štedi struja, kako se prikuplja energija i što su to obnovljivi izvori energije, dio su pitanja obrađenih na jučerašnjoj radionici na temu štednje energije, koju su na poziv Grada Zadra članovi Udruge Eko Zadar održali mališanima Dječjeg vrtića Voštarnica.
– Bazirali smo se na vodi, vjetru i suncu. Vrlo je lijepo vidjeti koliko su djeca osviještena i koliko im je jasna cijela ta priča u vezi s energentima. Možda je to zato što je većina njihovih igračaka, kao i televizija, energent pa im je to bilo i lakše približiti, kazala je predsjednica Udruge Eko Zadar Atana Grbić, dodavši da je cilj radionice da djeca počnu štedjeti i da počnu utjecati na svoje roditelje:
– Jer, iz razgovora s djecom smo čuli da oni često ne štede. Evo, sad je jedna curica rekla da njena mama ostavi upaljeno računalo cijelu noć, a jučer nam je u vrtiću druga djevojčica rekla da njen tata dok se brije cijelo vrijeme toči vodu. Dakle, još uvijek postoje neodgovorni ljudi koji ne postupaju odgovorno prema energentima. Dakle, osim što će djeca naučiti štedjeti preko ovih radionica, iskreno se nadam da će utjecati i na svoje ukućane, pojasnila je Grbić.
Udruga Eko Zadar u suradnji s tvrtkom Čistoća provodi i radionice po osnovnim školama, a u razgovoru s učiteljicama, članovi udruge uvidjeli su i potrebu da se ovakve radionice održavaju i u vrtiću, odnosno od najranije dobi. Također su tu i radionice sa srednjoškolcima na temu električnog i elektroničkog otpada, jer tematiku radionica nastoje prilagoditi svakoj dobnoj skupini na način da im se prezentira ono što im je u toj dobi najbliže.