Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Podaci o EU projektima bit će javni

22.03.2012. 23:00
Podaci o EU projektima bit će javni


Nikolu Turčinova (SDP) zanimalo je nesuglasje u podacima o privučenim i korištenim sredstvima EU. Zadarska županija tvrdi da je privukla 28 milijuna eura, dok ministar regionalnog razvoja Jakša Puljiz tvrdi da je povukla samo jedan milijun


Aktualni sat 21. sjednice Skupštine Zadarske županije započeo je zahtjevom Željka Šoše (HDZ) da mu se dostavi informacija o mogućnostima korištenja alternativnih izvora energije, posebice bio-mase. Naime, Šoša je kao prvi županijski vatrogasac izvijestio vijećnike da je u posljednja tri mjeseca na području Zadarske županije zabilježeno 335 požara na otvorenom, a samo u posljednjih mjesec dana 207.
Razlog tome je spaljivanje biljnog otpada koji se, uz poduzete mjere zaštite, u ovom dijelu godine može spaljivati na otvorenom. No, Šoša kaže da bi se taj otpad mogao koristiti za proizvodnju bio-mase, čime bi se umnogome spriječili požari u ovo doba godine. Županijska studija o obnovljivim izvorima enegrije postoji, kaže župan Stipe Zrilić, a čak je bilo zanimanja za izgradnju energane koja bi koristila bio-masu.
Koliko se privuklo iz EU?
Nikolu Turčinova (SDP) zanimalo je nesuglasje u podacima o privučenim i korištenim sredstvima EU. Zadarska županija tvrdi da je privukla 28 milijuna eura, dok ministar regionalnog razvoja Jakša Puljiz tvrdi da je povukla samo jedan milijun eura. Puljiz je to ustvrdio prije stupanja na ministarsku dužnost, kao djelatnik Instituta za međunarodne odnose, tvrdeći da je Županija “knjižila” kao potpuno svoje projekte EU u kojima je sudjelovala npr. sa samo 10 posto te ih nije odvojila po stupnju iskorištenosti sredstava.
Župan Zrilić je rekao da Zadarska županija ima radnu, ali ne i javnu bazu podataka koja služi za intereno praćenje realizacije EU projekata. Ako bude moguće, kaže župan, razmotrit će se da ta baza bude javna.
Olujićevo pitanje o etničkom čišćenju
Dušan Olujić (DPS) otvorio je niz pitanja koji nisu u domeni Županije, nego pravosuđa. Prvo se osvrnuo na ratne profitere u Obrovcu koji su se okoristili ratnom situacijom od 1991. do 1995., a danas sjede čak u predstavničkim tijelima te su stambeno zbrinuti. Olujić je spomenuo PZ Zrmanju čija je stoka sitnog zuba završila u novosadskom Neoplantu. Od toga je, govorio je Olujić, samo pojedinac imao koristi. Olujić se zapitao zašto je mehanizacija Dalmatinskih rudnika boksita odvedena u Srbiju i tamo namjerno obezvrijeđena, kako bi je mogli preuzeti pojedinci. Također se zapitao gdje je nestala gotovina iz Beobanke, nekadašnje zadarske banke u Obrovcu te vozni park Autoprevoza Obrovac. U drugom dijelu pitanja, spomenuo je i događaje u svibnju 1991. i rušenja lokala u vlasništvu Srba, što je prouzročilo, po Olujiću, etničko čišćenje u kojem je 25.000 Srba napustilo Zadar. Danas ih, kaže Olujić, u Zadru živi svega 3.000 iako ih na popisu ima više pa se vijećnik DPS-a pita što je poduzeto da se krivci pronađu i kazne. Župan Stipe Zrilić je upozorio Olujića da je teško davati nepotkrijepljene podatke, ali da je ključno pitanje u svemu – koja je politika izazvala rat. No, vijećničko pitanje će biti proslijeđeno mjerodavnim institucijama od kojih će biti zatražen odgovor, rekao je župan Zrilić.
Obrovac bez dežurstva Hitne pomoći
Obrovac je bio tema i Marka Klanca (HSLS) i Nevene Petani (SDP), posebice organizacija Hitne medicinske pomoći u kojoj je Obrovac ostao bez dežurstva pa tako hitna pomoć mora dolaziti iz Zadra. Župan Zrilić je rekao da se reorganizacijom Hitne pomoći željelo samo poboljšati učinkovitost, ali da se dežurstva rade samo tamo gdje djeluje četvero liječnika.
Župan je također naglasio da nema osnove glasinama o potapanju ceste Vrana-Kakma što je zanimalo vijećnika HNS-a Željka Kurtova Buša. Ljubici Budan (SDP) župan je obećao da će poraditi na ranijem dostavljanju materijala za sjednice, napose za one koje imaju opširni dnevni red kao što je imala jučerašnja 21. sjednica.