Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Rukotvorine štićenika zašarenile sunčano jutro

22.03.2012. 23:00
Rukotvorine štićenika zašarenile sunčano jutro


Brojni su se građani informirali na štandovima, ali i donirali koju kunu za bolji rad ustanova koji skrbe o onima kojima je to potrebno


Djelatnici i korisnici brojnih ustanova i udruga Zadarske županije s područja socijalne skrbi danas su na Narodnom trgu obilježili Međunarodni dan socijalnog rada koji se slavi 26. ožujka.
Razne rukotvorine, pletiva, uskrsni motivi, kolači te informativne brošure s kojima su se predstavljali sudionici zašarenili su sunčano jutro na trgu, a glazba i smijeh sudionika učinili su taj dan onim pravim.
Posjetnice za Zrinka
Brojni su se građani informirali na štandovima, ali i donirali koju kunu za bolji rad ustanova koji skrbe o onima kojima je to potrebno. Trgom su prošetali i župan Stipe Zrilić, dr. Josip Kraljić, županijski pročelnik za zdravstvo, i Nevenka Marinović, umirovljena saborska zastupnica HDZ-a.
Njih je željno iščekivao Zrinko, štićenik Centra za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov. Znajući za njegov veliki hobi, pasionirano skupljanje privjesaka i posjetnica, Zrilić, Kraljić i Marinović došli su dobro pripremljeni. Iako Zrinko već ima njihove posjetnice, uvijek rado dočeka svako novo izdanje. Dok je Zrinko čekao delegaciju iz Županije, Zorica, također štićenica Centra Sv. Filip i Jakov čekala je novinare. Kao prava glasnogovornica napravila je malu prezentaciju izloženih proizvoda.
– Imamo boce koje smo ukrasili tehnikom raspucavanja, pitare smo bojali akrilnim bojama, okvire za slike, klauniće… Puno smo se naradili i tu smo danas zbog Dana socijalnog rada, druženja i upoznavanja, rekla je Zorica.
Posebno vedre boje i uskrsni motivi vladali su na štandu Doma za odgoj djece i mladeži.
– Cijeli tjedan je u OŠ Šimuna Kožičića Benje trajala i humanitarna prodaja radova koji su se izrađivali na stručnom produženom postupku, a danas smo izložili radove s radno-okupacijske terapije u Domu. Imamo likovnu, glazbenu, kuharsku, sportsku, fotografsku i druge radionice i štićenici ih odabiru po vlastitim željama. Koliko su voljni okupirati se time, često ovisi o njihovu raspoloženju, rekla je Eleonora Šimunić, socijalna radnica u Domu.
Kako je rekao Marko, jedan od štićenika Doma za odgoj djece i mladeži, nije mu neki gušt sudjelovati na radionicama, iako mu je drago kad na kraju izradi nešto lijepo. A i sigurno je, dodaje, zanimljivije od učenja.
Roditeljski dopust za očeve
Proizvodi starih i izvornih zanata mogli su se vidjeti na štandu Doma za odrasle osobe Zemunik.
– Korisnici su posebno ponosni na svoje maslinovo ulje koje je na posljednjem natjecanju ‘Maslina’ u Splitu dobilo zlatnu medalju za ekstra djevičansko ulje. Na maslinskoj radionici su još za ulje napravili lijepo pakiranje od prirodnih materijala. Na radionici za obradu vune nastali su starinski nazupci, kalce, torbice, šalovi, a zanimljivi su i mirisni šeširići s lavandom, rekla je Nataša Petrušić, ravnateljica Doma u Zemuniku.
Centar za socijalnu skrb se i ovim putem želio približiti korisnicima i, između ostalog, informirati ih o novom Zakonu o socijalnoj skrbi koji stupa na snagu u ponedjeljak.
– Novi zakon donosi neke promjene. Osim što vraća pravnu osobnost Centrima za socijalnu skrb, novim Zakonom se teži deinstitucionalizaciji i potiče se ostanak korisnika u obitelji i lokalnoj zajednici kroz razne oblike smještaja, dnevnog boravka, udomiteljstva… Osim toga, korisnici usluga se aktivno uključuju u program i donošenje odluka kako bi se izbjegla moguća zloupotreba njihovih ugovornih ili zakonskih uzdržavatelja, rekla je Jelka Špralja, socijalna radnica u centru za socijalnu skrb.
Na Narodnom trgu se predstavio i Obiteljski centar te, uz ostale svoje aktivnosti, promovirao nacionalni program za očeve na roditeljskom dopustu. Kako je pojasnio Dario Vučenović, ravnatelj Obiteljskog centra, vrlo malo očeva koristi tu mogućnost, a ona se potiče zbog jačeg uključivanja oca u djetetov odgoj u prvim godinama života.
– Često na samom početku djetetova života sve padne na majke, a važno je da i otac od samog početka sudjeluje u odgoju. Od navršenih šest mjeseci djetetova života otac može uzeti roditeljski dopust, a istovremeno i majka koja se vratila na posao ima neke privilegije, pojašnjava Vučenović, dodajući da se nekim obiteljima odlazak oca na drugi dio porodiljnog dopusta može i financijski isplatiti.
Na štandovima velikog broja ustanova i udruga koje promiču socijalni rad tako su danas građani mogli doznati svoja prava za koja možda nisu ni znali da postoje.