Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Za speed dvije godine i pet mjeseci zatvora

22.03.2012. 23:00
Za speed dvije godine i pet mjeseci zatvora


Igor Golubović zvani Golub (24) osuđen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i pet mjeseci, Alen Muslić (24) na osam mjeseci zatvora dok je njihov vršnjak Marko Šindija iako proglašen krivim, od kazne oslobođen.
Tu je presudu u petak na Županijskom sudu u Zadru izreklo Sudsko vijeće kojim je predsjedala Dijana Grancarić, a mladići su bili optuženi zbog gotovo pola kilograma “speeda” koji su, prema optužnici, namjeravali dilati zadarskim ovisnicima.
Međutim, u tome nisu uspjeli zbog činjenice da je “speed” bio loše kvalitete.
– Nije sporno da su Golubović i Muslić namjeravali prodavati pola kilograma amfetamina, a da im je Šindija u tome pomogao. Međutim, provedenim toksikološkim, a kasnije i kontrolnim kombiniranim vještačenjem je utvrđeno kako je u praškastoj materiji koja je nađena kod optuženika tek utvrđena prisutnost amfetamina u tragovima. Riječ je o deset puta slabijoj kvaliteti, ali optuženici su imali namjeru, odnosno volju i sve su učinili kako bi došli do te količine amfetamina kojeg su namjeravali prodavati, no zbog loše kvalitete nabavljene materije u tome nisu uspjeli. Stoga je ovdje riječ o neprikladnom pokušaju – pojasnila je u obrazloženju presude, sutkinja Grancarić.
Što se tiče duljine zatvorske kazne, Golubović je za dokazanu prodaju dva paketića amfetamina u sveukupnoj količni od 9,36 grama osuđen na dvije godine zatvora, a sedam mjeseci zatvora izrečeno mu je za “priču” o pola kilograma “speeda”, pa je sud izrekao jedinstvenu kaznu od dvije godine i pet mjeseci. U olakotne okolnosti cijenjena mu je činjenica da do sada nije bio osuđivan te da se primjereno ponašao pred sudom.
Muslić je svoju zatvorsku kaznu ustvari već izdržao jer je u pritvoru proveo gotovo osam mjeseci, a Šindija je bio optužen da im je pomogao, odnosno prevezao ih u Biograd gdje su Golubović i Muslić trebali preuzeti drogu, pa nazad u Zadar. No, iako je njegov “krimen” dokazan, Sudsko ga je vijeće oslobodilo od kazne.
Golubović i Šindija su se branili sa slobode, dok je Muslić u pritvoru, ali zbog razbojničke krađe.
Prema optužnici, kojom su se teretili Igor Golubović je 11. veljače prošle godine oko 22 sata na Liburnskoj obali u Zadru prodao jednom Zadraninu 9,36 grama “speeda”. Potom su Golubović i Alen Muslić, 27. travnja prošle godine, oko 21.15 sati u mjestu Sveti Petar od jednog Zagrepčanina kupili oko pola kilograma amfetamina kako bi ga dalje prodavali na zadarskom narko tržištu, a Marko Šindija ih je vozio svojim “peugeotom” te je bio optužen za pomaganje u kaznenom djelu. Kada su ih zaustavili policajci, drogu su našli pokraj kliznih vrata iza vozača u jednoj kartonskoj kutiji s dvije plastične vrećice u količinama od oko 362,9 i 108,4 grama.
Dan kasnije premetačinom Golubovićeva stana u Bibinjama, policajci su pronašli vagu za precizno mjerenje, pet mobitela, pribor za drogiranje s tragovima “speeda” te 310 eura za koje je optužba smatrala da su zarađeni od prodaje droge, no to nije dokazano.