Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Željko Lončar na čelu Županijske skupštine

22.03.2012. 23:00
Željko Lončar na čelu Županijske skupštine


Promjena na čelu Skupštine posljedica je istupanja HSS-a iz koalicije s HDZ-om, HSP-om i HSU-om


Na prijedlog vijećnika iz redova HDZ-a, HSP-a i HSU-a Irena Devčić (HSS) razriješena je dužnosti predsjednice Županijske skupštine Zadarske županije, a na njezino dojučerašnje mjesto izabran je Željko Lončar (HDZ). Potporu razrješenju Devčić i izboru Lončara, uz vijećnike vladajuće koalicije, dali su i vijećnici SDSS-a. Promjena na čelu Skupštine posljedica je istupanja HSS-a iz koalicije s HDZ-om, HSP-om i HSU-om.
Irena Devčić nije bila nazočna glasovanju o razrješenju. Ona je, naime, na početku sjednice mandat stavila “na raspolaganje županijskoj većini i HDZ-u”, te zahvalila županu i vijećnicima na suradnji. Devčić je rekla da je ovim činom razriješena dilema hoće li ona dati mandat na raspolaganje ili Skupštini podnijeti ostavku i napustila vijećnicu nakon čega je, do izbora novog predsjednika, sjednicu nastavio voditi potpredsjednik Skupštine Grgo Batur (HDZ).
Predrag Šarić (HNS) je upozorio kako institut stavljanja mandata na raspolaganje ne postoji u Županijskoj skupštini pa se u konačnici glasovalo o razriješenju dužnosti Ireni Devčić. Prijedlog njezinog razrješenja i svojeg izbora podnio je u ime Kluba vijećnika HDZ-a Željko Lončar.
– Zahvaljujem Ireni Devčić koja je svoj posao radila vrlo korektno, čak – odlično, rekao je Lončar nakon preuzimanja dužnosti.
Lončar je treći predsjednik Skupštine u ovom sazivu. Prije Devčić na čelu Skupštine bio je, danas bivši, HSS-ovac Vladimir Kovačević. (N. R., S. K.)