Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kalmeta s ministricom Juretić dogovara dovršetak Mocira

22.03.2016. 23:00
Kalmeta s ministricom Juretić dogovara dovršetak Mocira


Namjera je Grada dovršiti Mocire, unatoč činjenici da je u državnom proračunu za tu namjenu planirano samo 100.000 kuna. Nedostatno je to za bilo kakve ozbiljnije radove
Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta razgovarao je ovih dana s ministricom socijalne politike i mladih Bernardicom Juretić oko dovršetka centra Mocire. Dogovoreno je kako će se predstavnici Grada Zadra što prije sastati s predstavnicima ovoga i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
Namjera je Grada dovršiti Mocire, unatoč činjenici da je u državnom proračunu za tu namjenu planirano samo 100.000 kuna. Nedostatno je to za bilo kakve ozbiljnije radove, ali u Gradu Zadru odlučni su da se centar mora dovršiti.
Gradski pročelnik za odgoj i školstvo, Joso Nekić, tijekom proteklih godina već je bio na nekoliko sastanaka u Zagrebu, no situacija se nije pomaknula s mrtve točke jer bivše Ministarstvo za ovaj projekt očito nije imalo volje. Nekić je stoga više puta i na sjednicama Gradskog vijeća prozivao tadašnju pomoćnicu ministra obrazovanja, Sabinu Glasovac, koja je pak sve optužbe odlučno odbijala. I pročelnik za socijalnu skrb, Mario Pešut, u čijem su resoru udruge za osobe s posebnim potrebama, apelirao je na zadarske saborske zastupnike da pomognu intervenirajući kod SDP-ovih ministara da se Mocire konačno dovrše. Razočaran odnosom bivše vlasti prema Centru za osobe s posebnim potrebama, Nekić danas kaže kako čekanje više ne dolazi u obzir.
 Radovi započeli još 2007.
– Gradonačelnik je zatražio sastanak u Zagrebu i sada samo čekamo poziv koji treba uslijediti vrlo skoro jer su i u Ministarstvu socijalne politike svjesni da Mocire moramo što prije završiti. Ovdje nije bitno tko je u kojoj stranci, svi smo se složili kako Centar konačno treba otvoriti svoja vrata korisnicima koji godinama čekaju na njegovo otvaranje – kaže Nekić.
Činjenica da Centar ni u vrijeme četverogodišnjeg mandata prošle vlasti nije dovršen danas izgleda nevjerojatna. Zgrada za koju je kamen temeljac postavljen još 2007. godine u međuvremenu je postala predmetom prepucavanja vladajućih i oporbe, ovisno o tome je li na vlasti bio HDZ ili SDP. Tadašnja gradonačelnica Zadra, Ana Lovrin, najavila je kako će Centar biti dovršen u ljeto 2009. godine te su se članovi udruge Sunce, vrtića Latica i Osnovne škole Voštarnica, obradovali kako će na jesen useliti u novu zgradu.
O problemu Mocira govorile su i SDP-ove saborske zastupnice na nedavnoj novinskoj konferenciji očekivano prozivajući novu vlast da iz proračuna za 2016. godinu i projekcijama za 2017. i 2018. godinu ne izgleda da će se Centar završiti jer nisu planirana dostatna proračunska sredstva. Upozorili su i na Polikliniku najavljujući kako se tek mora vidjeti što je ministar Nakić naumio, iako ni u vrijeme bivše vlasti zgrada nije dovršena.
Grad će osigurati 1,5 milijun kn
Budućim korisnicima Centra ostaje vjerovati kako će ova vlast ispuniti obećanje i omogućiti im useljenje u nove prostore jer je u nekim prostorima situacija toliko loša da ponekad moraju iseljavati. Vrtić Latica, primjerice, za svake jače kiše mora preseliti k fratrima Samostana sv. Frane, a članovi udruge Svjetlo jedva opstaju u tijesnim prostorijama.
Iako je nova vlada za Mocire predvidjela gotovo simbolična sredstva, Gradu ostaje nadati se kako će na sastanku u Ministarstvu postići dogovor oko financijske pomoći za završne radove. Iz Grada su, naime, poručili kao su pristali Centar financirati s čak 50 posto sredstava ukoliko Vlada ne osigura sredstva već potpisana ugovorom. Po tom modelu Grad je Mocire trebao financirati samo sa 19 posto, Ministarstvo socijalne politike 50 posto radova i Ministarstvo obrazovanja 31 posto. Prema najnovijem omjeru lokalna bi vlast tako za Centar morala osigurati 1,5 milijuna kuna, pa tek treba vidjeti što će o svemu reći ministrica socijalne politike.