Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sudac Kurobasa “slučaj Radman” proslijedio sutkinji Ančić

22.03.2016. 23:00
Sudac Kurobasa “slučaj Radman” proslijedio sutkinji Ančić


Poznatom zadarskom pedijatru na teret se stavlja da je nesavjesnim liječenjem skrivio smrt šestogodišnjeg dječaka iz Sv. Filipa i Jakova koji je preminuo u veljači prošle godine od posljedica šarlaha i komplikacija povezanih s ovom bolesti
Tri mjeseca otkako je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo optužnicu protiv zadarskog pedijatra Darka Radmana, tereteći ga za kazneno djelo protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem, taj je, očito “vrući” i nepoželjni spis, već promijenio raspravnog suca. Prvotno je spis bio dodijeljen sucu Općinskog suda u Zadru Domagoju Kurobasi, no on ga je prije zakazivanja prve rasprave proslijedio sutkinji Jasni Ančić odmah nakon što se ona vratila s višemjesečnog bolovanja. “Čišćenje” ladica od teških i nezahvalnih predmeta na kaznenim odjelima zadarskih sudova kad god je to moguće, a posebice u slučajevima kad na odjel dođe novi sudac, već je ustaljena praksa, zbog koje u konačnici ispaštaju građani-oštećenici.  
Poznatom zadarskom pedijatru na teret se stavlja da je nesavjesnim liječenjem skrivio smrt šestogodišnjeg dječaka iz Sv. Filipa i Jakova koji je preminuo u veljači prošle godine od posljedica šarlaha i komplikacija povezanih s ovom bolesti. Njega su u kritičnom stanju na Odjel pedijatrije doveli djed i baka. Tamo ga je pregledao pedijatar, koji je s njim i razgovarao, no infekcija se tako brzo proširila da je dječak izgubio svijest u nepunih sat vremena od dolaska, pa je žurno prebačen na Jedinicu intenzivnog liječenja. Otkrilo se, međutim, da je dječaka nekoliko dana ranije kao dežurni pedijatar u zadarskom Domu zdravlja pregledao dr. Radman. ODO mu na teret stavlja da je tada propustio obaviti hitni medicinski premještaj djeteta u Opću bolnicu Zadar na hospitalizaciju i daljnje pretrage i propisati mu adekvatnu terapiju za liječenje šarlaha koji je djetetu dva dana ranije dijagnosticiran. Zbog toga je pio lijek Sumamed, no stanje mu se usprkos terapiji pogoršalo pa tužiteljstvo smatra kako je dr. Radman trebao prepoznati cijeli niz simptoma i djetetu prepisati primjereniju terapiju – penicilinski ili cefalosporinski antibiotik za mišićnu ili vensku primjenu.
– Osnovano se sumnja da je pedijatar bio svjestan opasnosti za dijete, no da ga je olako misleći kako neće doći do pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja, otpustio na kućno liječenje uz preporuku da i dalje pije Sumamed i antipiretike za sniženje temperature, tvrde u ODO-u držeći kako je upravo zbog toga 16. veljače 2015. godine došlo do teškog pogoršanja djetetovog zdravstvenog stanja nakon čega je, unatoč hitnom smještaju u JIL-u zadarske bolnice, dječak preminuo svega nekoliko sati kasnije.