Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pet praznika u vikendu!

Autor: Marija Knežević

22.04.2010. 22:00
Pet praznika u vikendu!

Foto: Adam VIDAS



Omiljeni blagdan u špici ljeta, Velika Gospa 15. kolovoza, koji inače s vikendom vole spajati svi željni ljetnog predaha, ove godine je u subotu tako da od popularnog “spajanja” – ništa
U tekućoj godini čak je pet praznika u danima vikenda. Godina koja je sama po sebi teška, koja je prema stručnjacima teža od prijašnjih zbog stanja u društvu i globalne “recesije”, i za one koji rade neće donijeti uobičajenu količinu radosti neradnih dana.
Uz Uskrs koji je svake godine u nedjelju, prvi od ostalih je, ironično, praznik rada odnosno “Prvi maja”. On pada u subotu.
Drugi po redu je popularni blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, koji spada u subotu. Omiljeni blagdan u špici ljeta koji inače s vikendom vole spajati svi željni ljetnog predaha ove godine je u vikendu, tako da od popularnog “spajanja” – ništa.
Za Božić pak kažu da je najbolje kad je u ponedjeljak, tako da se spoje ukupno četiri (onima koji ne rade vikendom) neradna dana, budući je i dan nakon njega, sv. Stjepan, neradni dan. Ove godine Božić je u subotu, a sv. Stjepan u nedjelju.
I za kraj, iako dakako nije u ovoj godini, prvi prvog, odnosno nova godina 2011., pada na isti dan kao i Božić, u subotu. Mnogi su predlagali da, osim prvog u godini, neradni dan bude i onaj poslije njega. Sljedeća nova godina bit će, iako ne zbog promjene zakona, također neradni, jer je to nedjelja.
Hrvatska inače u jednoj godini ima ukupno 14 državnih praznika i blagdana koji su za većini ljudi neradni dani. Oni koji i na te dane rade su zanimanja bez kojih život u zemlji ne bi mogao funkcionirati, poput djelatnika Elektre ili Vodovoda, liječnika, zaštitara… Pa čak i novinara, i to onih koji rade u tiskanim medijima. U našoj je struci, naime, praksa da se ne radi dan prije blagdana ili praznika, a na sam dan se radi. Objašnjenje je jednostavno – novina sutradan mora izaći. Novinari ostalih medija, odnosno onih elektronskih, ali i tiskanih, ovisi o dežurstvima, rade sve dane u godini, jer vijesti ne prestaju za vrijeme blagdana.
Ni sljedeća godina, što se tiče blagdana i praznika, nije drukčija od ove. Vjerovali ili ne, u 2011. nas čeka čak šest praznika i blagdana koji spadaju u subotu ili nedjelju.


Državni praznici u 2010.


1. 1. Nova godina – Petak
6. 1. Bogojavljanje ili Sveta tri kralja – Srijeda
4. 4. Uskrs – Nedjelja
5. 4. Uskrsni ponedjeljak – Ponedjeljak
1. 5. Praznik rada – Subota
3. 6. Tijelovo – Četvrtak
22. 6. Dan antifašističke borbe – Utorak
25. 6. Dan državnosti – Petak
5. 8. Dan domovinske zahvalnosti – Četvrtak
15. 8. Velika Gospa – Nedjelja
8. 10. Dan neovisnosti – Petak
1. 11. Dan svih svetih – Ponedjeljak
25. 12. Božić – Subota
26. 12. Sveti Stjepan – Nedjelja




Zakon za muslimane i židove


Zakon o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj propisuje i neradne dane za pripadnike manjinskih vjeroispovijesti;
“Građani Republike Hrvatske koji Božić slave na dan 7. siječnja u taj dan, islamske vjeroispovijedi u dane Ramazanskog bajrama i Kurban bajrama te židovske vjeroispovijedi u dane Roš Hašane i Jom Kipura imaju pravo ne raditi”.


BiH ne da “Prvi maj” i Novu godinu


Zakon susjedne nam Bosne i Hercegovine glasi – ako jedan od dana u koje se slavi Nova godina i Prvi svibanj padaju u nedjelju, praznikom se smatra prvi naredni dan poslije ta dva dana.