Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Biogradske polupodmornice plovit će po Karibima i Sejšelima!

22.04.2012. 22:00
Biogradske polupodmornice plovit će po Karibima i Sejšelima!


Plovila se prodaju pod motom “Mi ne prodajemo brod već biznis”, a cijena jedne polupodmornice iznosi 104.000 eura bez PDV-a. Kako novi dizajn omogućuje transport u kontejneru po cijelom svijetu, zainteresiranih ima čak i na Karibima, Sejšelima te Novom Zelandu


Nakon godinu dana razvoja i izgradnje, u biogradskoj marini Kornati u subotu je prigodnom svečanošću u more porinuta redizajnirana polupodmornica. Riječ je o drugoj generaciji ovog nadasve atraktivnog turističkog plovila osmišljenog i proizvedenog u Biogradu na Moru. Izgradila ga je tvrtka za proizvodnju brodova i djelatnosti turističke agencije Agena Marin d.o.o, u vlasništvu 32-godišnjeg Mladena Peharde iz Sv. Filipa i Jakova.
– Danas je priča o turističkoj atrakciji biogradske rivijere u srcu Jadrana poprimila obrise onoga što često volimo nazivati uspjehom izvornog hrvatskog proizvoda. Agena Marin je na sasvim dobrom putu da postane lider u osmišljavanju i implementaciji inovativnih turističkih projekata, u prigodnom slovu je naglasio Ivo Eškinja, direktor Turističke zajednice Grada Biograda.
Narudžbe iz Hrvatske
Plovila se prodaju pod motom “Mi ne prodajemo brod već biznis”, a cijena jedne polupodmornice iznosi 104.000 eura bez PDV-a. Kako novi dizajn omogućuje transport u kontejneru po cijelom svijetu, zainteresiranih ima čak i na Karibima, Sejšelima te Novom Zelandu.
– Već imamo tri zaključene narudžbe iz Hrvatske i to s otoka Paga i Krka te iz Baške Vode. Za izgradnju jednog broda treba nam oko dva mjeseca, kazuje Peharda, poduzetnik i jedriličar koji je svoj san i ljubav prema moru i brodovima pretočio u biznis.
Uz gromoglasni pljesak podrške nazočnih, kuma polupodmornice, koja je po porinuću već tradicionalno razbila bocu sa pjenušcem, bila je Darija Baričić iz Sv. Filip i Jakova.
– Polupodmornica je duga 10 i široka 2,5 metra, gaza od 1,3 metra. Od prve generacije ima bolji stabilitet i veći putnički prostor u kojemu je 14 sjedećih mjesta. Nije splav s podvodnom kabinom već jedina u klasi gdje svi putnici sjede ispod površine mora, imaju osjećaj pravog zarona i mogu sasvim razgledavati podmorje, precizan je Peharda.
Integrirani generator
Prva generacija polupodmornice je pod okriljem putničke agencije Agena u prethodnom razdoblju prevezla preko 25.000 putnika. Postala je maskota Pašmanskog kanala, simpatija nautičara, obogatila je turističku ponudu, privlačila kamere televizijskih, mikrofone radijskih i fotoaparate tiskanih medija.
– Nova polupodmornica ima integrirani generator na zamašnjaku za potrebe podvodne rasvjete za noćne vožnje, odnosno multimedije. Ima i klima-uređaj. Integrirani generator omogućuje i prebacivanje na hibridni, odnosno elektropogon za korištenje polupodmornice u nacionalnim parkovima prirode i drugim zaštićenim područjima, pozorno objašnjava Mladen koji je uz pomoć nekoliko dobrih prijatelja, entuzijasta, izlio kalup za industrijsku proizvodnju.
Prije šest godina njegova je podmornica od stakloplastike prvi put zaronila u Jadran i postala turistički hit u Biogradu na Moru.
– Jednosatna vožnja košta 70 kuna, dok je posebno atraktivna polusatna plovidba noću uz reflektore. Kapacitet plovila je 100 do 150 putnika dnevno, a rezultat je visok povrat na investiciju, zaključio je Mladen Peharda.