Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Cilo misto za Bibinjsko polje čisto

22.04.2012. 22:00
Cilo misto za Bibinjsko polje čisto


Osim djelatnika Općine Bibinje, Turističke zajednice i općinskog komunalnog poduzeća Bibinjac d.o.o., na cjelodnevnoj akciji sudjelovali su i članovi Planinarskog društva Babulj, Matice umirovljenika Bibinje, učenici i učiteljice iz OŠ Stjepan Radić, članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, sportaši…


U povodu obilježavanja Dana općine Bibinje i Dan planeta Zemlje, a u cilju jačanja ekološke svijesti i poštovanja ljudi prema prirodnom okolišu u subotu je održana velika akcija čišćenja Bibinjskog polja.
– Osim druženja i zajedništva akcijom čišćenja poljskih putova, raslinja, potoka, bunara i smeća u Bibinjskom polju želimo potaknuti javnost i žitelje Bibinja da se još više posvete okolišu i ekologiji, rekao je načelnik Nino Šimunić koji je od jutra do mraka aktivno sudjelovao na subotnjoj akciji čišćenja polja iznad Bibinja.
Marljivi umirovljenici
Šimunić je stoga sve nazočne pozvao da Dan planeta Zemlje ne ostane samo simboličan dan, nego da svima bude poticaj kako bi tijekom cijele godine činili sve što mogu za očuvanje okoliša, odnosno zaštitu prirodnih bogatstava našeg planeta.
– Iskoristimo ovaj dan da promislimo o posljedicama svog djelovanja na svijet oko nas i što možemo učiniti da te posljedice ublažimo ili čak eliminiramo, naglasio je načelnik.
Osim djelatnika Općine Bibinje, Turističke zajednice i općinskog komunalnog poduzeća Bibinjac d.o.o., na cjelodnevnoj akciji sudjelovali su i članovi Planinarskog društva Babulj, Matice umirovljenika Bibinje, učenici i učiteljice iz OŠ Stjepan Radić, članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, sportaši… Ukupno više od 100 volontera i entuzijasta.
– Udruga umirovljenika zasad broji 70-ak članova. Osim svojevrsne potvrde da još uvijek nismo za “staro željezo”, aktivnim sudjelovanjem na akciji, između ostalog, želimo animirati i ostale bibinjske umirovljenike da se punopravno učlane u udrugu i da se priključe u društvenim, socijalnim, kulturno-rekreacijskim i humanitarnim aktivnostima koje provodimo, govori predsjednik Nediljko Šimunić.
Buđenje ekološke svijesti
Bili mladi ili malo stariji, sve sudionike subotnje akcije spajao je isti cilj – da u Bibinjskom polju očiste sve bunare, sasijeku što više grmlja, drača, kupine i divljeg raslinja, kako bi dolazak na parcele bio nesmetan te da pokupe što više odbačenih predmeta kojima tamo nije mjesto.
– Cilj svake dosadašnje pa i ove akcije jest buđenje ekološke svijesti i ljubavi prema prirodnim resursima od kojih ovo mjesto živi. Kako će živjeti buduće generacije ako danas ne znamo čuvati Bibinje čistim i urednim, zapitao se Stipe Gverić, predsjednik PD Babulj.
Na edukativno-ekološkoj akciji u bibinjskom zaobalju od Petrine do Gromice, od Dračevca do Sv. Martina sudjelovao je i brigadni general Mladen Fuzul, dok je za novinarsku ekipu brinuo kolega Čimo.
– Po narodnoj predaji Bibinje su nastale na vrhu brda iznad lokacije akcije čišćenja, točnije u Bibinjskom polju na obroncima brežuljka Petrina, tumače nam podno Petrine.
Za marendu i fažol s kobasicama u velikom šatoru kod bunara Svrdlo bio je zadužen meštar Tome Režan, a za kasnopopodnevni ručak i janjce Cukre.
– Sudeći po atmosferi koja je cijelo vrijeme vladala među bibinjskim volonterima i entuzijastima ovo je zaista bio poseban dan, zaključio je načelnik Šimunić naglasivši pritom kako su obilježavanja Dana općine započela 9. travnja i traju sve do 27. svibnja.