Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Padobranima se spustili na zadarsku rivu

22.04.2012. 22:00
Padobranima se spustili na zadarsku rivu


Zlatko Vicencinović, Nenad Matešić i Jerolim Duplančić tri su padobranca koji su se u subotu ujutro spustili na zadarski Pozdrav Suncu kako bi obilježili stogodišnjicu od prvog leta napravljenog u Zadru, a kojeg je 12. svibnja, 1912. godine izveo pilot Ivan Vidmar.
– Moj posao je bio da im napravim put kojim će njih dvojica ići, da otprilike vide kako ćemo ući i kakav je vjetar jer su oni imali više posla oko zastave, pojasnio je prvi padobranac Zlatko Vicencinović, čiji su kolege nosili zastave Republike Hrvatske i Zadarske županije.
Jaki vjetar je padobrancima, ipak, predstavljao problem:
– Bio je na granici. Da smo na nekakvoj livadi ne bi bio problem, ali tu su kuće, struja, more i treba puno paziti, kazao je Vicencinović kojem je to bio 1100. skok. Nenad Matešić je do sada skočio oko 800 puta dok je njihov mlađi kolega Jerolim Duplančić postigao brojku od čak 2.225 skokova.
Spuštanje na Pozdrav Suncu samo je dio aktivnosti koje su članovi Aerokluba Zadar odlučili izvesti za stogodišnju obljetnicu od prvog leta u Zadru, kazao je njihov predsjednik Ted Vrkić.
– To je treća aktivnost koju aeroklub provodi u sklopu županijskih dana. Priređena je tako izložba maketa u Gradskoj knjižnici, ali i prigodno predavanje, kazao je Vrkić, dodajući i to kako su za kraj županijskih dana 6. svibnja također predviđeni padobranski skokovi te nastup akrobatskog aviona. U planu je i snimanje milenijske fotografije koju će na Ravnicama napraviti Šime Strikoman.