Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sedmo mjesto je naša realnost

22.04.2012. 22:00
Sedmo mjesto je naša realnost


– Da smo prvenstvo završili na šestom mjestu bili bismo još zadovoljniji, međutim, u konačnici nam to i ne znači puno. Male šanse u doigravanju bismo imali, zvao se naš protivnik Jolly ili Novi Zagreb – kaže Marija Mazija


Ako niste poznavatelj hrvatske ženske košarke, prilika u ŽKK Zadar i stanja na ljestvici A-1 lige, a željeli biste ovlaš saznati kako je ove sezone prošla ekipa s Višnjika – potražite Mariju Maziju i dobit ćete odgovor. Iz Mazijine “lakmus” mimike dade se iščitati mnogo toga: kako su, primjerice, “bijelo-plave” odigrale na prošlom gostovanju, muče li je ozljede igračica pred sljedeći ispit, odnosno kako je Zadar okončao prvenstvo. Rezime sezone upravo je bio povod za razgovor na kojem se u društvu sportskog direktora Zadra Branimira Peričića Mazija pojavila noseći osmijeh. Šestu je godinu u nizu izmamljen osiguranjem prvoligaškog statusa, a još više razvučen plasmanom na sedmo mjesto jedinstvene A-1 lige te plasmanom u doigravanje.
Svoje na svome
Koji je doseg ovosezonskog Zadra?
Mazija: Mi treneri uvijek želimo više. Kada već u utakmici s Pleterom nismo uspjeli izboriti petu poziciju i lakšeg suparnika u doigravanju, žao mi je zbog propuštene prilike za šesto mjesto koju smo imali u posljednjem kolu protiv Medveščaka. Da smo prvenstvo završili na šestom mjestu bili bismo još zadovoljniji, međutim, u konačnici nam to i ne znači puno. Male šanse u doigravanju imali bismo zvao se naš protivnik Jolly ili Novi Zagreb. 
Peričić: Šteta zbog Medveščaka jer smo mogli uzeti bodove u ogledu s ekipom iz društva četiri najbolje plasirane, ali smatram da je sedmo mjesto na kraju realno i predstavlja krunu ovosezonskih napora.
Koliko su odustajanje Požege od natjecanja i slabašna Dubrava, koja je već na startu bila predodređena za povratak u niži rang, olakšali klubovima od sredine do dna ljestvice? Naime, ostanak u ligi na taj je način bio praktički zajamčen, dok su se preostale dvojbe odnosile na pitanje tko će, a tko neće u doigravanje.
Mazija: Ove sezone se tako poklopilo pa je Dubrava bila ekipa protiv koje su svi unaprijed upisivali bodove. Olakšalo nam je na način da smo se mogli bolje koncentrirati za ostvarenje drugog cilja – plasman u doigravanje koji smo zasluženo izborili kvalitetnim radom na treninzima i dobrim partijama na parketu, a ne nikakvim spletom okolnosti.
Kako ocjenjujete učinak ovosezonskih pojačanja: Lare Nikpalj, Davorke Balić, Zorke Bilić, i Martine Gambiraže?
Mazija: Lara Nikpalj se pokazala kao odlično pojačanje. Tijekom cijele sezone bila je nositelj kontrole skoka, iskazala se i ubačajima, što nije bilo nimalo lako budući da je na studiju u Zagrebu i nama se nakon odrađenih priprema priključivala samo pred utakmice. U završnici prvenstva malo je pala u formi, no bez nje sigurno ne bismo mogli. Davorka Balić je neke utakmice odradila jako kvalitetno i uspjela ih riješiti, ali bilo je i utakmica u kojima smo od nje puno više očekivali. Treba uzeti u obzir da je dugo vukla ozljedu leđa pa na kraju s njenim učinkom možemo biti zadovoljni. Bilić se nije pokazala centrom koji može donijeti prevagu, što smo očekivali kada je potpisala za nas, međutim, korektno je odradila svoju rolu i uglavnom opravdala dobivenu minutažu. Martina Gambiraža je igračica koja nam je nedostajala od samog početka: s karakterom i sposobnošću da bude nositeljica. Ako je šut u nekim utakmicama i nije služio, borbenošću je ulijevala sigurnost ostatku ekipe i pokazala se kao pravi, iskusni profesionalac.
Neka vrijeme odradi svoje
Kada biste birali najkonstantniju igračicu ove sezone, tko bi bio vaš izbor i zašto?
Mazija: Odabrala bih Laru Majstorović i Laru Nikpalj te istaknula i kapetanicu Antoniu Erslan koja uvijek daje maksimum. Kao posljedicu straha od nove ozljede Erslan je veću odgovornost preuzela u završnici prvenstva, kada je napravila ono što od nje stalno tražimo, tako da bih malu prednost ipak dodijelila Majstorović i Nikpalj.
Peričić: Slažem se s većim dijelom odgovora, iako je po meni ovaj epitet zaslužila i Erslan. Bez nje Zadar sigurno ne bi bio ono što jest. Ona daje dimenziju više na treninzima i utakmicama, ono što se ne može uvijek iščitati iz statističkih podataka. Kao i Maziji, i meni nije lako odgovoriti na ovo pitanje i nekoga posebno izdvojiti.
Je li se, bez obzira na kvalitativni jaz između vodeća tri kluba: Gospića, Novog Zagreba i Jollyja i ostatka prvoligaškog društva, jedinstvena A-1 liga pokazala kao bolje rješenje za hrvatsku žensku košarku?
Peričić: Da, jer sam mišljenja da djevojkama više znači jedna utakmica protiv Gospića, nego pet protiv ekipa koje su ispod prosjeka. Razlika u kvaliteti je očita, ali ako želimo napredak naših mladih igračica i općenito hrvatske ženske košarke, jedinstvena A-1 liga je potrebna. Savez bi trebao napraviti još veći iskorak u razvoju ženske košarke te imati više senzibiliteta za dobre ideje koje dolaze od predstavnika klubova, no drago mi je da je u ovom slučaju usvojio naš prijedlog i omogućio nam da se popnemo stepenicu više.
Što nedostaje Zadru da bi se sljedeće sezone svrstao uz bok klubovima poput Medveščaka i Pletera, igrom i rezultatima prvim pratiteljima lidera iz Gospića, Zagreba i Šibenika?
Peričić: Nedostaje mu godina iskustva i kvalitetnog rada. U ovakvoj konstelaciji snaga teško je očekivati da ćemo ih već dogodine sustići, no stasanjem generacije 1996./97. mogli bismo dobiti priliku da u A-1 ligi budemo još konkurentniji. Za sada je realnost još uvijek takva da se borimo za ostanak, ali od cilja da napravimo korak naprijed i da Zadar postane još stabilniji prvoligaš nećemo odustati.
U matični klub ove su se sezone vratile Nikpalj i Gambiraža. Kakve su šanse da im se pridruži još neko od provjerenih zadarskih imena?
– Kada nam se za vrijeme ljetnih priprema pridruže Ana i Marija Vrsaljko, Iva Borović i ostale igračice ponikle iz našeg kluba, uvijek se zapitamo što bi bilo kada bismo se ponovno okupili. To bi bilo sjajno, ali realnost je takva da te djevojke imaju kvalitetu za igrati u jačim klubovima, koji im mogu ponuditi više. Nadam se da će se za koju godinu financijska situacija popraviti pa da ćemo biti u mogućnosti angažirati i cure koje bi sigurno htjele odigrati još barem sezonu u dresu Zadra. Za sada je prerano govoriti o takvim ambicijama, kao i o tome tko ostaje, a tko odlazi. Moramo sjesti i najprije se dogovoriti s aktualnim igračicama.
Je li stanka od šest mjeseci do početka nove sezone preduga? Što će seniorska ekipa raditi u ovom razdoblju?
– Stanka je preduga, međutim mi nećemo imati mnogo praznog hoda. Tradicionalno rano započinjemo s pripremama za novu sezonu, a djevojke u ljetnim mjesecima redovito treniraju. Tako će biti i ovaj put, jer će nakon 10 slobodnih dana sve seniorke ponovno krenuti s treninzima. Velika pauza je nešto što sebi ne smijemo dopustiti, ali cure su toga ionako svjesne i već su navikle na ljetni ritam rada.


Klupska lista strijelaca u sezoni 2011./12.




Davorka Balić 210, Lara Nikpalj 196, Antonija Erslan 194, Lara Majstorović 157, Zorka Bilić 155, Martina Gambiraža 111, Lucija Perica 88, Josipa Sesar 73, Lucija Štrmelj 57, Marija Erslan 24, Antonela Bodrožić 12, Patricija Baždarić 6, Sara Frakin 3, Marija Vukić 2 koša.


Druga najbolja sezona


Od povrataka u A-1 ligu (2006./07.) košarkašice Zadra najveći su uspjeh postigle u sezoni 2007./08., kada su u Ligi za prvaka ostvarile plasman na šesto mjesto. Njihov drugi najbolji rezultat u posljednjih šest godina jest ovosezonski: sedmo mjesto u tzv. regularnom dijelu, odnosno četvrtfinale doigravanja u kojem su s dva poraza zaustavljene od Novog Zagreba.


Sezona ŽKK ZADAR u brojkama


3 uzastopne utakmice “bijelo -plave” su uspjele okončati pobjedama: protiv Pule u 14., Croatije 2006. u 16. i Dubrave u 17. kolu. Jednako toliko iznosi i njihov najveći negativan niz, koji se dogodio protiv Medveščaka u 11., Jollyja u 12. te Agrama u 13. kolu.
8 pobjeda i 12 poraza Zadar je ostvario u 20 odigranih utakmica prve faze natjecanja. U četvrtfinalu doigravanja Novi Zagreb je protiv sastava s Višnjika imao 2-0 skor.
64,4 koša prosječno je po utakmici davala ekipa Marije Mazije, a primala 75,5
73 koša minusa, najviše, Zadar je imao u 7. kolu protiv Gospića (118:45).
100 ili više koševa Zadranke su utrpale u utakmici protiv Dubrave (102:69 u 6. kolu), a primile u oba sraza s Gospićem (118:45; 41:113). 
210 koševa postigla je najefikasnija igračica “bijelo-plavih” Davorka Balić. U poretku najboljih “košgeterica” 2011./12. sezone (do doigravanja) ona zauzima 21. mjesto.