Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kava nije samo kava

Autor: Suzana Bandić

22.04.2013. 22:00
Kava nije samo kava

Foto: Zvonko KUCELIN



Navike. To je ono čega se najteže rješavamo i teška srca odričemo. Jedna od onih navika koja je kod većine ljudi gotovo pa ritual, jest ispijanje kave. Posebice one jutarnje. Zato ključnu ulogu u životu kavoljubaca imaju konobari. Da bi u svom poslu bili dobri, oni moraju biti spretni, simpatični, duhoviti… sve ono što gostu treba u danom trenutku. Drugim riječima, moraju biti svojevrsni psiholozi koji će odmah, čim prođemo kroz vrata, »pročitati« što želimo. U tom poslu vrlo dobro se snalazi Bjelovarčanin Saša Miša, koji posljednjih nekoliko mjeseci radi u bistrou Tribunal kraj zgrade zadarskog suda. Njegova klijentela je, zaista specifična.
– Najčešći gosti su nam suci i odvjetnici, a neki od njih dolaze nam i nekoliko puta na dan – kaže Saša ističući kako su svi gosti, pa tako i »krojači pravde« osjetljivi na kavu. Ne na vrstu, već na način posluživanja i dodatke.
– Jedni piju mali makijato, dugi veliki, jedni žele zamjenski šećer, drugi smeđi, treći običan bijeli, a jednako je i s mlijekom. Imate raznih želja. Netko želi hladno mlijeko, netko toplo. Netko želi više mlijeka, netko tek kap, dvije. Sve je to svakodnevni, sastavni dio našeg posla – kaže Saša ističući kako gosti, bez obzira je li riječ o sucima, odvjetnicima ili pak zaposlenicima u obližnjim trgovinama, bez iznimke vole kad »njihov« konobar zna njihovu naviku i odmah pogodi njihovu narudžbu bez da ju moraju svaki dan nanovo detaljizirati.