Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pobjeda Hane Ružić i dječjega zbora Libretići iz Zadra

22.04.2017. 22:00
Pobjeda Hane Ružić i dječjega zbora Libretići iz Zadra


Nagradu stručnog žirija osvojili su Sanela Bačić i Ivan Ive Županović iz Zadra za skladbu “Isuse”, a nagradu im je uručila Vesna Benić ravnateljica festivala
Pobjedom Hane Ružić i dječjega zbora Libretići iz Zadra za skladbu “Novo srce”, kojima je pripala nagrada publike, u HNK Zadar završen je međunarodni 5. Festival duhovne glazbe “Svjetlost dolazi” Zadar 2017. Festival je ugostio 15 izvođača, od kojih je četvero bilo iz Zadra, a jedan izvođač stigao je iz BiH.
Nagradu stručnog žirija osvojili su, pak, Sanela Bačić i Ivan Ive Županović iz Zadra za skladbu “Isuse”, a nagradu im je uručila Vesna Benić ravnateljica festivala.
Nagradu za nabolji tekst osvojio je Danijel Dani Leko iz Slavonskog Broda za skladbu “Darovana ljubav” a nagradu je uručila Renata Peroš ravnateljica Narodnog muzeja Zadar. Nagradu za najbolju glazbu osvojila je Petra Antolić iz Zagreba za skladbu “Sanjam”, koja je nagradu primila iz ruku Nataše Pirc, skladateljice i voditeljice crkvenih zborova. Nagradu za najbolji aranžman osvojio je Marko Košutić iz Koprivnice za skladbu “Ti možeš sve”, a nagradu je uručio Hrvoje Magdić, ravnatelj festivala duhovne glazbe Tonka fest Ogulin.
Na festivalu je nastupilo još nekoliko izvođača sa zadarskog područja i to Zadrani Anita Nikić i grupa Kraljice te Luka Brala iz Posedarja. Revijalni gost festivala bio je Antonio Tkalec, najpoznatiji kantautor, skladatelj i producent moderne kršćanske glazbe iz Varaždina, koji je 2016 godine od Ministarstva kulture RH dobio status slobodnog umjetnika, što je najveće moguće priznanje jednom profesionalnom glazbeniku. Voditelj festivalske večeri bio je Igor Jelenić Toto.
“Svjetlost dolazi” iznova je dokazao kako ima vrlo aktualno lokalno, ali također i međunarodno značenje. Na ovogodišnje peto jubilarno izdanje festivala suvremene kršćanske glazbe ili u svijetu po izdanju poznate kao CCM (Contemporary Christian Music) svoje skladbe prijavilo je nekoliko etabiliranih imena i dokazanih umjetnika tj. autori, skladatelji i aranžeri koji već vladaju glazbenom scenom na festivalima zabavne glazbe, kao što su Splitski festival, Zagrebački festival, Festival Kvarner i sl., a ujedno je ovaj festival i platforma za novo otkrivanje talenata duhovne scene u Hrvatskoj i u Zadru.
– Zahvaljujemo se svim pokroviteljima festivala, predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović, Gradu Zadru, Zadarskoj županiji, Općini Kukljica, Općini Preko, Općini Kali i Općini Tkon, koji su prepoznali kontinuitet održavanja ove vrijedne glazbene manifestacije u Zadru i stručnost rada na hvalevrijednom projektu, koji iz godine u godinu sve više okuplja eminentna izvođačka imena i doprinosi širenju kvalitetne moderne kršćanske glazbe u Hrvatskoj, naveli su organizatori festivala, udruga Stihovi i Note i njegova ravnateljica Vesna Benić.