Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Osvanut će Dani viteza i templara

Autor: Katina Vrsaljko

22.05.2009. 22:00
Osvanut će Dani viteza i templara

Foto: Vedran SITNICA



Dani viteza i templara održavat će se u Vrani u staroj utvrdi srednjovjekovnog templarskog hrama, koji je jedan od rijetkih sačuvanih u Europi. Dva dana održavat će se dnevni i noćni viteški turniri, rekla je Vulin


Područje općine Pakoštane obiluje prirodnim bogatstvima, kulturnim i povijesnim znamenitostima te etnološkom ostavštinom. Ipak u Turističkoj zajednici općine Pakoštane svijesni su da to samo po sebi nije dovoljno već da to bogatstvo treba na pravi način prezentirati i uvrstiti u turističku ponudu.
Festival klapa Školjka
To im je uvijek i uspijevalo što pokazuju brojna događanja, uvijek rado posjećivana. Ovogodišnja sezona ljetnih događanja već je otvorena regatom katamarana. Za ovu turističku sezonu u planu je oko trideset zabavnih, kulturnih i sportskih događanja u Pakoštanima, Vrani i Dragama, a kako kaže Danijela Vulin, direktorica TZ općine Pakoštane ove godine će se prvi put održavati Dani viteza i templara. Taj događaj pravi je primjer kako u TZO Pakoštane znaju iskoristiti povijesnu ostavštinu u turističke svrhe.
– Dani viteza i templara održavat će se u Vrani u staroj utvrdi srednjovjekovnog templarskog hrama, koji je jedan od rijetkih sačuvanih u Europi. Dva dana održavat će se dnevni i noćni viteški turniri. Animirat ćemo naše udruge u pripremanju srednjovjekovnih specijaliteta što znači da se neće koristiti namirnice koje se tada nisu koristile, a jesti će se iz glinenih posuda. Manifestaciju organiziramo u suradnji s Udrugom vitezova zelengradskih te s povjesničarima i arheolozima kako bi se sve napravilo što vjernije viteškom dobu, rekla je Vulin.
Kako priča direktorica Vulin, želja im je u što više događanja uključiti turiste jer je bitno da je njihovo vrijeme sadržajno i zabavno.
– Naši najveći kritičari su mještani i često se ljute na nas što ne možemo uvijek dovesti u Pakoštane poznate hrvatske pjevače te su im i ribarske večeri dosadile. Ne razumiju da naši turisti ne znaju tko su ti pjevači i najbitnije im je da osjete autohtoni trenutak našeg mjesta. A tome upravo služe ribarske večeri kada oni uživaju u klapskoj pjesmi i morskim specijalitetima, objasnila je Vulin.
I ove godine održat će se Festival klapa Školjka prilikom kojeg u Pakoštane pristiže desetak klapa iz Zadarske županije te nastupaju na pozornici u obliku otvorene školjke, a okupljeni uživaju u višeglasju klapa i morskim delicijama.
Poučeni dobrim iskustvom s dva hrvatska prvenstva u mažoret plesu održanih u Pakoštanima, ove godine prvi put održat će se Mažoret festival.
– Na festivalu će sudjelovati mažoretkinje iz cijele Hrvatske, a želja nam je da festival postane tradicionalan, istaknula je Vulin te dodala kako će se i ove godine u Pakoštanima održati ljetni karneval.
– Prošle godine je karneval bio fenomenalan, sudjelovalo je mnoštvo ljudi među kojima je bila i grupa naših turista iz Francuske i jedna iz Češke. Oni su uživali što su bili dio te manifestacije, ispričala je.
Kako kaže, želi se staviti naglasak na događanja koja njeguju etnološki i tradicionalni segment kroz običaje i povijesnu materiju. To se i uspijeva s eko etno manifestacijom Materini užanci. Tom prilikom u Pakoštanima su izloženi stari predmeti i demonstriraju se običaji, rade stare frizure, pletu vunene čarape, krpaju se ribarske mreže.
Stari mlinovi
– Ove godine prvi put ćemo organizirati procesiju crkvenih bratovština jer specifično je za Pakoštane da se bratovštine ovdje još štuju, a procesija će biti interesantna našim gostima, najavila je Vulin te dodala kako će pakoška udruga Dan, koja je poznata po njegovanju starih običaja, organizirati manifestaciju pod nazivom “Lijepo je i različito” koja će okupiti nevjeste iz cijelog svijeta.
Održat će se i tradicionalne Pakoške ljetne igre, a slobodno vrijeme turisti će moći iskoristiti i za rekreaciju na turnirima u odbojci na pijesku, aerobiku na plaži, šetnji Parkom prirode Vransko jezero ili na biciklističkim stazama.
– Namjeravamo upotpuniti sadržaj biciklističke staze na Vranskom jezeru tako da bi tri puta tjedno za turiste bila organizirana tura s profesionalnim turističkim vodičem. Obilazili bi tematske točke staze – prirodne, arheološke, povijesne i orintološke lokalitete, a tura bi mogla uključivati i odlazak na otok Pašman. Iako bi tako nešto trebale organizirati turističke agencije, nisu za to pokazale interes. Kako ne možemo pustiti da naši turisti bezglavo lutaju po našim lokalitetima, morali smo preuzeti stvar u svoje ruke, kazala je Vulin. Kako je, po riječima direktorice, u Pakoštanima sve više turista, biciklista, promatrača ptica, to ih, kaže, obavezuje da vrijeme prije prave sezone još bolje osmisle. Zato su, kako kaže, i došli na ideju obogaćivanja ponude biciklističke staze.
– Turistička zajednica je prepoznala važnost ulaganja u zaleđe općine, stoga u suradnji s Općinom radimo na projektu Mlinice – obnavljanje pet starih mlinova u zaleđu općine koje bi turisti razgledavali. Sufinancirali smo arheološka iskapanja u Crkvini, na Vranskom jezeru koja isto želimo uvrstiti u turističku ponudu, rekla je Vulin.
U pripremi je izrada monografije općine Pakoštane, počeli su se prikupljati materijali o bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini, koji će uskoro uvrstiti u zbornik koji će obuhvaćati sve aspekte života u općini Pakoštane.
Postoji i idejni projekt za botanički vrt s ljekovitim biljem na izvoru vode Pećina u Vrani, no to će ipak, kaže Vulin, pričekati bolju financijsku situaciju.
Bogati program događanja za ovu sezonu još je u siječnju objavljen na internetskoj stranici TZO Pakoštane i to na nekoliko stranih jezika te na “city light” panoima u drugim općinama. Općina se promovirala u suradnji s TZ Zadarske Županije te tiskala brošure i ostali promidžbeni materijal.