Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ispričao se liječnici kojoj je ukrao metadone

22.05.2011. 22:00
Ispričao se liječnici kojoj je ukrao metadone


-“Oprostite doktorice, iskreno mi je žao!” – te su riječi bile upućene liječnici obiteljske medicine kojoj je ukrao količinu svoje sedmodnevne terapije, a koja je prije uhićenja sredinom listopada prošle godine, brojila 20 tableta dnevno


“Oprostite doktorice” – rekao je tihim glasom umjesto pozdrava ulazeći u sudnicu Županijskog suda u Zadru s lisicama na rukama i u pratnji dvojice pravosudnih policajaca, Luka Alavanja koji je optužen zbog posjeda radi daljnje preprodaje metadona kojim se liječio od ovisnosti.
Te su riječi bile upućene liječnici obiteljske medicine kojoj je ukrao količinu svoje sedmodnevne metadonske terapije, a koja je prije uhićenja sredinom listopada prošle godine, brojila 20 tableta dnevno.
– Luka Alavanja je bio uzoran pacijent s kojim nikada nije bilo nikakvih problema. Dobro smo surađivali i stekli međusobno povjerenje. Toga dana on je došao po svoju terapiju, a običaj je takav da pacijenti koji se liječe od ovisnosti terapiju za taj dan popiju kod nas u ambulanti, a za ostale dane nose doma. On je sam izmrvio tablete jer sam ja imala drugog pacijenta, a i sestra se hitno morala posvetiti drugom pacijentu. Ja sam mu vjerovala. Dakle, sam je sve obavio , a ja sam mu u jednom trenutku doviknula: “Luka, je li sve u redu?!”. On je odgovorio potvrdno i otišao.  Drugi dan u moju ambulantu je došao policajac i raspitivao se za Luku i onda sam se sjetila… Kad je Luka otišao mi doista nismo provjeravale zalihu heptanona- ispričala je danas pred Sudskim vijećem kojim predsjeda sudac Marijan Bitanga, liječnica obiteljske medicine u ulozi svjedokinje, dr. Jadranka Ćosić. Na to je optuženi Alavanja još jednom rekao: ” Ispričavam se doktorici, iskreno mi je žao”.
Rasprava je potom odgođena za petak zbog dodatnih prijedloga njegovog branitelja što je Sudsko vijeće prihvatilo. Radi se o socijalnoj anamnezi koju Sudskom vijeću trebaju dostaviti stručnjaci zadarskog Centra za socijalnu skrb te nalazu i mišljenju vještakinje psihijatrijske struke.
Alavanja je optužen da je tijekom kolovoza i rujna prošle godine najmanje jedanput tjedno prodavao metadon. Jednom prigodom radilo se o većoj količini od 44 tablete, drugi puta je bila riječ o 32 tablete, a nekoliko je paketića i skrivao.
Uz Alavanju optužena je i M. S. koja je u listopadu prošle godine od Alavanje kupila tri smotuljka metadona pomiješenog s cedevitom, pa je ona optužena za posjed i brani se sa slobode.
Iako je riječ o metadonima, ukoliko optužnica bude dokazana, odnosno Alavanji bude dokazano kazneno djelo posjeda radi prodaje, zakonom je zapriječena kazna od najmanje tri do 15 godina zatvora.
Suđenje se nastavlja.