Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Svjetski psiholozi dolaze u Zadar i na Vrgadu

22.05.2012. 22:00
Svjetski psiholozi dolaze u Zadar i na Vrgadu


Jedan dio Dana psihologije održat će se na otoku Vrgadi, u čast dr. Tomislavu Grginu, jednom od osnivača Odjela za psihologiju u Zadru, kojem će u lipnju biti prva godišnjica smrti. Tamo će se održati simpozij na temu edukacijske psihologije, a otkrit će se i spomen-ploča ispred njegove rodne kuće u Vrgadid


Sutra na Sveučilištu u Zadru započinju osamnaesti Dani psihologije u Zadru, međunarodna znanstvena konferencija pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Program ovog tradicionalnog bijenalnog skupa, koji se više od 30 godina održava u organizaciji Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru, predstavili su jučer profesori toga odjela, dr. Nataša Šimić, tajnica Organizacijskog odbora, dr. Pavle Valerjev, predsjednik Organizacijskog odbora i dr. Zvjezdan Penezić, predsjednik Programskog odbora Dana psihologije.
Kako je rekao Pavle Valerjev, prema dugoj i neprekinutoj tradiciji, stručnosti, broju tema i izlagača, ovo je jedan od većih znanstvenih skupova u regiji i vjerojatno najveći znanstveni skup u Zadru.
– Dani psihologije okupljaju brojne stručnjake iz regije i šire. Tako imamo izlagače iz Italije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Makedonije, ali i iz SAD-a, Australije, Jemena, Ukrajine i ostalih zemalja. Broj izlagača je svaki put sve veći, a ove godine je dosegao rekordnih 300 izlagača i preko 70 prijavljenih radova s različitih područja psihologije, a očekuje se preko 500 sudionika. Bit će pet tematskih simpozija, brojne radionice, okrugli stolovi, ali i zabavni neformalni program po kojem su zadarski Dani psihologije već poznati, kazao je Valerjev.
Jedan dio Dana psihologije održat će se na otoku Vrgadi, u čast dr. Tomislavu Grginu, jednom od osnivača Odjela za psihologiju u Zadru, kojem će u lipnju biti prva godišnjica smrti. Tamo će se održati simpozij na temu edukacijske psihologije, a pod pokroviteljstvom Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru i Hrvatskog psihološkog društva, otkrit će se spomen-ploča ispred njegove rodne kuće u Vrgadi.
Iz bogata programa Penezić je izdvojio njih nekoliko, poput simpozija o psihološkom aspektu reproduktivnog zdravlja za koji očekuje da će privući i zadarske liječnike s područja reproduktivne medicine, a na kojem će sudjelovati i poznata britanska psihologinja dr. Susan Ayers.
– U četvrtak će odmah nakon otvaranja dr. Igor Kardum s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci održati predavanje ‘Evolucijska teorija i ličnost: suvremeni trendovi’. Željko Jerneić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu održat će predavanje ‘O lažiranju odgovora u upitnicima ličnosti’, najavio je Penezić.
Izdvojio je još i simpozij u čast dr. Alije Kulenovića “Emocionalna inteligencija: prikaz i validacija naših instrumenata” koji će voditi dr. Vladimir Takšić te dva simpozija s Filozoskog fakulteta u Zagrebu “Zadovoljstvo u intimnim vezama” i “Pokazivanje ljubavi u braku”.
U okviru Dana psihologije u Znanstvenoj knjižnici Zadar održat će se i Dani seksualnosti u organizaciji Udruge studenata psihologije “Kasper”.