Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

I da se ponovno rodim, opet bih bila konobarica!

Autor: Minja Gugić

22.05.2013. 22:00
I da se ponovno rodim, opet bih bila konobarica!

Foto: Vedran SITNICA



Ona je Stanka Zdrilić, ima 55 godina i nikada joj osmijeh ne silazi s lica. Otkad je nakon završene škole morala odraditi praksu, već punih 35 godina radi kao konobarica i zasigurno nema Zadranina koji je ne poznaje i koga nije poslužila kavom ili kolačima, bilo da je riječ o nekadašnjem restoranu Dalmacija kod Crkve svetog Šime ili pak o Zadranima nikada prežaljenoj kavani Central, Baru Jedinstvo, današnjoj Danici ili kavani Lovre na Narodnom trgu.
Njezino radno mjesto posljednjih je godina Jaderina kavana Plankit preko puta Socijalnog. I danas poslije toliko godina rada, uz neizostavni osmijeh kaže da joj nije teško i da se s nikim ne bi mijenjala jer je biti konobaricom bila njezina želja i njezin životni izbor.
Ipak, priznaje da je lakše muškim kolegama kao uostalom i u svemu u životu jer nakon posla, čeka ih i ona “druga” smjena – u kojoj je Stanka kao i svaka druga zaposlena žena – supruga, majka i domaćica.
– Njima je utoliko lakše, ali mi smo u svakom poslu ravnopravne. Bilo je teških dana pogotovo onda kada su djeca bila mala, a radio je i suprug. No, s vremenom posao se organizira, sve se uskladi i sve sjedne na svoje mjesto. Sada ni sama ne mogu vjerovati da je već prošlo toliko godina radnog vijeka, ali da se ponovno rodim sve bih učinila isto. Mogla bih dogodine i u prijevremenu mirovinu, ali o tome ne razmišljam. Uopće se ne mogu zamisliti bez ovog posla. Tajna je u tome što volim biti u điru i volim ljude – otkriva konobarica Stanka Zdrilić.