Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Manji rokovi za građevinsku dozvolu

Autor: Siniša Klarica

22.05.2013. 22:00
Manji rokovi za  građevinsku dozvolu

Foto: Zvonko KUCELIN



Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš odabrala je jučer Zadar za najavu sveobuhvatne reforme sustava i sređivanja stanja u prostoru. Točnije, prezentirala je najvažnije odredbe nacrta triju zakona: zakona o prostornom uređenju, zakona o gradnji i zakona o građevinskoj inspekciji.
Kako je u uvodu rekla ministrica Mrak Taritaš, cilj je predstaviti nove nacrte onim stručnim i javnim tijelima i osobama koja direktno sudjeluju u njihovom provođenju kako bi se prije upućivanja zakona u vladinu i saborsku proceduru kvalitetno provela kvalitetna i direktna rasprava o ponuđenim rješenja.
– Ovim se suočavamo s problemom koji tišti građane i investitore, a riječ je o neprimjereno dugom vremenu, stotinama dana, nekad i godinama, potrebnih za izdavanje dozvola u graditeljstvu. Zakon o prostornom uređenju je na tragu da prostorni planovi budu što operativniji. To znači da se iz pojedinih planova izravno mogu izdavati dozvole. Danas, npr. jedna tvornica bi trebala biti planirana prostornim planom Županije, pa onda prostornim planom općine ili grada, pa iza toga urbanističkim planovima uređenja. Samo kad se zbroji tri puta 30 dana potrebnih za javnu raspravu, to vam je 90 dana čekanja na dozvole. Ovim smo zakonom omogućili da određeni projekti dobiju dozvole izravno iz državnih ili županijskih planova. Što se tiče građenja, za glavninu zahvata uveli smo samo jednu građevinsku dozvolu koja je znatno jednostavnija s puno manjom potrebnom dokumentacijom. U budućnosti, građevinsku dozvolu će se moći dobiti bez unaprijed plaćenih komunalnih davanja, ali će se početak radova morati prijaviti osam dana prije, naravno s plaćenim svim davanjima. Zakonom o građevinskoj inspekciji, smanjuje se današnji postupak dokazivanja. Sve to radi se da bi se u konačnici mogla dobiti e-dozvola, ali se prije toga mora srediti stanje u prostoru.
Za početak turneje, Anka Mrak Taritaš je namjerno odabrala Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju kao jedne od najgorih po pitanju legalizacije. Tako je spomenula da je Grad Zadar riješio svega 18,62% zaprimljenih predmeta, a Zadarska županija 19,02, za razliku od jednog Dubrovnika koji je riješio čak 42% zaprimljenih predmeta. No ministrica je pohvalila napore županijskog resornog pročelnika Željka Letinića za poduzete mjere u smanjenju broja neriješenih predmeta, ali je po njoj to nedovoljno te će se nakon izbora obaviti razgovori sa županima u čijim županijama legalizacija ne ide baš u najboljem redu.