Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nema ponavljanja izbora u Banjevcima?

Autor: Suzana Bandić

22.05.2013. 22:00
Nema ponavljanja izbora u Banjevcima?

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Županijsko izborno povjerenstvo u Zadru jučer je do kasnih poslijepodnevnih sati zaprimalo, a onda i odlučivalo o prigovorima koji su u popriličnom broju pristizali iz svih dijelova Županije.
Priča o ponavljanju izbora u Banjevcima, malom mjestu u Općini Stankovci, podigla je popriličnu prašinu još u jutarnjim satima, no uskoro se pokazalo kako je neutemeljena. Ponavljanjem izbora izbjegao bi se drugi krug za župana Zadarske županije jako bi se prikupilo 56 glasova koliko je HDZ-ovom timu za u prvom krugu nedostajalo za pobjedu.
Ivan Bulat, nezavisni kandidat za načelnika te općine i protukandidat HDZ-ovom Željku Baradiću koji se natječe za peti mandat, kazao je kako je sve samo »prljava igra« vladajuće garniture. Kako bi informirao javnost o HDZ-ovu pritisku i pokušaju »miniranja« izbora Bulat je o svemu informirao Državno izborno povjerenstvo te za danas sazvao konferenciju za medije.
– Birački odbor uložio je prigovor Izbornom povjerenstvu. Od njih sam saznao da je nezavisni kandidat Ivan Bulat s nekim mještanima ulazio na biračko mjesto, da ih je nagovarao za koga će glasovati i zaokruživao redne brojeve na listićima umjesto njih – kaže Baradić pojašnjavajući kako po zakonu kandidat na izborima ne smije biti u krugu od 50 metara od birališta da se njegova nazočnost ne bi tretirala kao svojevrsni pritisak i utjecaj na glasače.
– Po mojim saznanjima Županijsko izborno povjerenstvo je glasovalo, te je većinom glasova prigovor odbačen uz objašnjenje da to nije utjecalo na konačni rezultat – kaže Baradić.