Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Oporba traži stečaj KK Zadra, za vladajuće to nije opcija

22.05.2016. 22:00
Oporba traži stečaj KK Zadra, za vladajuće  to nije opcija


– Što mi želimo? Svakih šest mjeseci davati nove milijunske iznose ili presjeći i odlučiti otići u stečaj, što su odlučili i brojni drugi sportski velikani. Ne zazivamo mi stečaj, ali se s njim moramo suočiti, rekao je SDP-ovac Erol Gaši
Kneževa palača u konačnici će koštati oko 43 milijuna kuna. Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćena je ponuda tvrtke ING-GRAD iz Zagreba za opremanje Kneževe palače u vrijednosti 14.623.137,80 kuna. Iako je predviđena cijena opremanja bila 12 milijuna, pročelnik za EU fondove Šime Erlić rekao je kako je na cijenu utjecalo relativno visoko bankovno jamstvo u iznosu od 30 posto.
– Na takvu cijenu utjecali su i vremenski rokovi, jer se Kneževa palača mora završiti do rujna ove godine. Istina, Grad Zadar će morati platiti 8,5 milijuna kuna više novca od onog iznosa obveznog 5-postotnog financiranja projekta. No ja bih pričekao kraj i izvršenje jer na kraju cijena neće biti baš tolika, rekao je resorni pročelnik.
Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih smatra da je malo čudno što je ING-GRAD bio jedini ponuđač kad se zna da se žalio na natječaj na kojem je pobijedio Ploter. Ujutro je podnio žalbu, a u podne ju je povukao, rekao je vijećnik Pupić Bakrač.
Na drugoj strani grada, na mjestu nekadašnje Prigorke, Kaufland želi izgraditi novi trgovinski centar. Međutim, ugovor o sklapanju međusobnih odnosa investitora SIGME MODUL iz Zagreba i Grada Zadra nije dobio zeleno svjetlo matičnog odbora.
Novi Kaufland
– Dobili smo informaciju da je konačni korisnik Kaufland, a Grad bi trebao financirati dvije ceste koje isključivo vode do tog trgovinskog centra što u konačnici znači da će Grad investitoru plaćati masne novce, pitao je Knez.
Situaciju je morao objasniti gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je rekao da bi Grad ionako morao financirati izgradnju puta do parcele, te struju i odvodnju.
– Mi ćemo raspisati natječaj za izgradnju tih puteva i prebiti to s investitorom kroz komunalni doprinos, rekao je gradonačelnik Zadra.
I ovog puta točka o KK Zadru “pojela” je veći dio jučerašnje sjednice Gradskog vijeća na kojoj se “samo” primalo na znanje financijsko izvješće o poslovanju kluba.
– Što mi želimo? Svakih šest mjeseci davati nove milijunske iznose ili presjeći i odlučiti otići u stečaj, što su odlučili i brojni drugi sportski velikani. Ne zazivamo mi stečaj, ali se s njim moramo suočiti, rekao je SDP- ovac Erol Gaši.
Dogradonačelnik Zvonimir Vrančić govorio je o opcijama daljnjeg djelovanja i opstanka kluba.
– KK Zadar je pokretni spomenik kulture Grada Zadra. Nažalost, od 2009. i početka gospodarske krize, model financiranja postojao je sve manji i manji. Borba za prvo mjesto i ulazak u play-off nadmašuje mogućnosti kluba. U 2016. su se pojavile dvije dileme: strateški partner ili stečaj u kojeg ne vjerujem. Treća opcija je igrati samo hrvatsku ligu za koju bi bilo dovoljno 5-6 milijuna kuna godišnje. Zadarsku javnost trebamo informirati da mi više ne možemo isfinancirati regionalnu ligu, rekao je Vrančić odbacujući svaku mogućnost za stečaj dodajući da klub nije dužan 20 milijuna kuna, nego osam.
Tko je nudio pomoć?
Marko Pupić Bakrač i Ante Rubeša obrušili su se na upravljačku strukturu Kluba.
– Koje su Skroćine reference, pa čovjeku ni tjelesni nije bio drag? – rekao je Rubeša, a Pupić Bakrač je zaključio da ne zaziva stečaj, ali da se ovako riskira i propast gradskog proračuna.
Direktor KK Zadra Boris Skroće naglasio je kako je zbog blokade računa prva polovina prošle godine bila najcrnjih šest mjeseci u povijesti Kluba te je ponovio činjenicu da je natjecanje u ABA ligi, za razliku od prvenstva Hrvatske, zapravo besplatno. Ista situacija je i s dilemom FIBA ili ULEB jer FIBA nije ponudila nikakvo plaćanje. Štoviše, kaže Skroće, ima pouzdanu informaciju da će se ULEB-ovcima priključiti i Cibona.
 Skroće se požalio i da mu, kad je Porezna uprava blokirala račun kluba, nitko iz Kukuriku koalicije nije htio pomoći, na što mu je replicirala Omerka Šarić Frantin:
– Ja sam vam nudila pomoć, ali vi se uopće niste javljali na moje pozive, rekla je vijećnica SDP-a.
Unatoč velikim prozivkama o deficitu, Grad Zadar je ostvario višak u poslovanju. “Skromnih” 306.041,54 kuna iskoristit će se za pokriće manjka prihoda iz prethodnih godina te za prijenose sredstava proračunskim korisnicima, poput DV Latica ili JVP Grada Zadra.
Naplaćeno i nenaplaćeno
Ovoj točki prethodio je izvještaj o izvršenju proračuna u prošloj godini. Proračun je iznosio 347.169.537,67 a izvršen je s 91,19 posto. No, Omerku Šarić Frantin zanimalo je zašto nigdje ne piše da Grad Zadar ima 182 milijuna kuna obveza od čega je 55 milijuna već dospjelo. Od te cifre, kaže Šarić Frantin, 15 milijuna nije plaćeno godinu dana, a 22 milijuna kuna obveza ne plaća se u razdoblju od 6 mjeseci do godine dana.
– Istovremeno, imamo 154 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja, što je 5 milijuna kuna više nego prošle godine. Na to moramo platiti PDV, a nismo platili zakupnine čija naplata najslabije ide, nabrajala je vijećnica SDP-a.
No, gradska šefica financija, Grozdana Perić iznijela je druge brojke. Na prozivke je odgovorila kako Grad Zadar nikad nije bježao od svog deficita u iznosu 86 milijuna kuna, ali da se on smanjuje.