Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bibinjski ponos na dan oslobođenja zloglasnog brda Križ

22.05.2017. 22:00
Bibinjski ponos na dan oslobođenja zloglasnog brda Križ


Svečanim podizanjem hrvatske trobojnice na brdu Križ,  polaganjem vijenaca i molitvom za poginule bibinjske branitelje kod centralnog križa na groblju Sasavac, a potom i misom za domovinu u crkvi sv. Roka u Staron selu, u Bibinjama jučer je obilježen Dan bibinjskih branitelja.
Ujedno je to bilo i obilježavanje 25-godišnjišnjice zajedničke akcije hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga, akcije Jaguar, u kojoj je oslobođeno brdo Križ iznad Bibinja.
– Na taj slavni dan Domovinskog rata Bibinjci su zajedno s ostalim postrojbama Hrvatske vojske oslobodili dotad zloglasno brdo Križ, govori Vinko Šimunić Bubanj, legendari ratni zapovjednik bibinjske satnije.
Položaje na Križu držala su tri voda s 50 neprijateljskih vojnika. U pažljivo pripremljenoj i koordiniranoj akciji pod zapovjedništvom bojnika Ivana Vitanovića sudjelovala je satnija iz Bibinja, izviđačka grupa 2. bojne iz Sukošana i 1. satnija iz Dračevca, svi iz 159. brigade.
Artiljerijsku podršku pružalo je zajedničko topništvo 112., 134. i 159. brigade, a značajno sudjelovanje u cijeloj operaciji bilo je i pripadnika Specijalne postrojbe zadarske policije.
– Akcija Jaguar počela je pet dana ranije kada su hrvatske postrojbe u zasjedi dočekale smjenu koja je krenula prema Križu, uništili tenk, oklopno vozilo i pet kamiona, podsjeća Bubanj te nastavlja:
– Poslije pet dana borbi 22. svibnja 1992. hrvatske postrojbe oslobodile su dominantan položaj iznad Bibinja, s kojeg su JNA i srpski pobunjenici ugrožavali šire područje Zadra, s ponosom govori ovaj zapovjednik.
Molitvu odrješenja je predvodio župnik don Zdenko Milić. Hrvatski stijeg na brdu Križ podignuli su načelnik Bruno Bugarija i Vinko Šimunić Bubanj.
– U Domovinskom ratu je sudjelovalo sveukupno oko 800 Bibinjaca. Svoj su život za Hrvatsku dali legendarni redarstvenik Franko Lisica te hrvatski vitezovi Alfredo Lisica, Dragan Lisica Taka, Zvonimir Sikirić i Mladen Bugarija Cuki, naglasio je Bubanj.