Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Dukić nadmašio Kalmetu, Glasovac ni blizu Biliću

22.05.2017. 22:00
Dukić nadmašio Kalmetu, Glasovac ni blizu Biliću


Ovogodišnji rezultati lokalnih izbora, pored potvrde HDZ-ove dominacije, donijeli su i određene promjene na zadarskoj političkoj sceni, što je najjasnije vidljivo u rastu podrške koaliciji Akcije mladih i Mosta. Politički brend Mosta očito je osnažio uspjeh Akcije mladih te se njihova koalicija pokazala uspješnom sinergijom.
Analizirajući i komparirajući rezultate prošlogodišnjih lokalnih izbora evidentno je kako su ovogodišnji kandidati HDZ-a Branko Dukić za gradonačelnika, te Božidar Longin za župana osvojili više glasova nego njihovi prethodnici Božidar Kalmeta i Stipe Zrilić na prošlim izborima 2013. godine. I Dukić i Longin osvojili su preko 50 posto glasova te su već u prvom krugu pobijedili, dok su na prošlim izborima i Kalmeta i Zrilić tek u drugom krugu osvojili mandat.
Uspon Akcije mladih
Božidar Longin na ovim je izborima za župana dobio 50,11 posto čime je potvrdio izbor već u prvom krugu, dok je dosadašnji župan Stipe Zrilić na prošlim izborima 2013. osvojio 49,93 posto, što nije bilo dovoljno za pobjedu te je morao u drugi krug sa SDP-ovom protukandidatkinjom Renatom Sabljar-Dračevac koja je tada u prvom krugu osvojila 24,66 posto. Ona se i ove godine kandidirala za županicu osvojivši tek  20,17 posto glasova.
Branko Dukić, ovogodišnji kandidat za gradonačelnika u prvom je krugu osvojio 51,20 posto glasova, dok je Božidar Kalmeta, na prošlim izborima 2013. osvojio 48,43 posto, te je morao u drugi krug sa SDP-ovim protukandidatom Ivom Bilićem (Bilić je tada u prvom krugu osvojio 40 posto glasova, gotovo dvostruko više od ovogodišnje Sabine Glasovac).
Ovogodišnja SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Sabina Glasovac osvojila je 23,16 posto, dok je lista SDP, HNS i HSS za Gradsko vijeće osvojila 22,27 posto. Akcija mladih u koaliciji s MOST-om, koji je ove godine prvi put izašao na zadarsku političku scenu, osvojila je za Gradsko vijeće 13,97 posto, dok je njihova kandidatkinja za gradonačelnicu Marjana Botić osvojila 9,52 posto.
Inače, Akcija mladih i MOST ove su godine “skočili” s brojem osvojenih mandata kako u Županijskoj skupštini tako i u Gradskom vijeću. Naime, na prošlim izborima, kada su tek stupili na političku scenu, za Županijsku skupštinu su osvojili 6,50 posto dok ove godine bilježe 15,95 posto. I u Gradskom vijeću bilježe rast, pa su tako sa 6,69 posto s prošlih izbora ove godine porasli na 13,97 posto čime su s dva dosadašnja mandata dobili pet mandata u Gradskom vijeću te čak osam u Županijskoj skupštini.
MODES veliki gubitnik
Kao gubitnike ovih izbora mogli bismo istaknuti kandidate MODES-a čiji je kandidat za gradonačelnika, a donedavni dogradonačelnik, Ivica Vlakić na ovogodišnjim izborima za gradonačelnika osvojio tek 3,17 posto glasova. MODES, koji je do ovih izbora bio dio gradske vlasti, sada, s osvojenih 3,68 posto glasova, nema niti jedan mandat u Gradskom vijeću. Rudolf Dvorski, kandidat MODES-a za župana osvojio je 7,01 posto, dok je za županijsku skupštinu ‘za dlaku’ prešao prag s osvojenih 5,28 posto glasova.
Novost ovogodišnjih lokalnih izbora je ulazak Živog zida i njihovog kandidata Josipa Plazibata u županijsku skupštinu s osvojenih 5,32 posto glasova.