Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U gradu Renata dobila više glasova od Sabine

22.05.2017. 22:00
U gradu Renata dobila više glasova od Sabine


Najveći gubitnik među dobitnicima nedjeljnih izbora u Zadru je nedvojbeno – SDP. Sabina Glasovac, osvojivši kao gradonačelnička kandidatkinja 23,16 posto, doživjela je trostruki poraz: prvo, od protivničkog HDZ-a, drugo, u odnosu na Ivu Bilića, svoga prethodnika u izborima 2013. kada je ovaj osvojio za Sabinu nedostižnih 40 posto glasova u prvom krugu, i treće – a što je itekako indikativno za njezinu političku reputaciju – od vlastite županijske stranačke kolegice Renate Sabljar Dračevac.
Naime, u gradu Zadru, dakle na području gdje se glasovalo za gradonačelnika i za župana, više je birača dalo glas Renati Sabljar Dračevac za županicu nego Sabini Glasovac za gradonačelnicu. Ta je činjenica možda manje bitna sa stanovišta birača, ali je itekako relevantna kao pokazatelj odnosa u kadrovskom potencijalu zadarskoga SDP-a. Iako je SDP u Zadru uložio najveći angažman, medijski i uopće PR-ovski, u promociju Sabine Glasovac kao svoje zvijezde lokalnih izbora, a u čijoj se sjeni Renata Sabljar Dračevac gotovo nije ni vidjela, rezultat je na koncu – upravo u gradu – bio gubitnički za Glasovac. U gradu Zadru, naime, Renata Sabljar Dračevac dobila je kao kandidatkinja za županicu 24,31 posto glasova, a Sabina Glasovac kao kandidatkinja za gradonačelnicu 23,16 posto – za jedan posto manje od svoje stranačke kolegice koja se natjecala za županicu. Drugim riječima, može se osnovano pretpostaviti da bi zadarski SDP, da je za gradonačelnicu kandidarao Renatu Sabljar Dračevac, imao bolji prolaz nego sa Sabinom Glasovac u čiju je kampanju stranka ‘upucala’ veliku energiju i novac.
Za razliku od SDP-a koji je na ovim izborima doživio daljnje slabljenje i gubitak povjeranja, Akcija mladih je u koaliciji s Mostom napravila veliki iskorak. Kandidatkinja AM-Mosta za gradonačelnicu Zadra Marjana Šešelja Botić, iako daleko od pobjede, dobila je preko devet posto, što je oko tri puta više od njezina prethodnika Marka Pupića Bakrača koji je 2013. kao gradonačelnički kandidat osvojio nešto više od 3 posto.