Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Za MR trenutno se čeka više od 500 dana, a za ultrazvuk dojke oko 300 dana

22.05.2017. 22:00
Za MR trenutno se čeka više od 500 dana, a za ultrazvuk dojke oko 300 dana


Kako bi se smanjile liste čekanja za razne pretrage i specijalističke preglede u hrvatskim zdravstvenim ustanovama, ministar zdravlja dr. Milan Kujundžić najavio je novi projekt kojim bi se oformile prioritetne liste. Hoće li taj projekt zaživjeti u praksi još nitko sa sigurnošću ne može reći.
Zadarska Opća bolnica već se godinama susreće s istim problemom, a na vrijeme čekanja tijekom proteklih nekoliko godina znatno je utjecala i zastarjelost aparature, kao i kvarovi.
Kako doznajemo od dr. Edija Karuca, zamjenika ravnatelja Opće bolnice Zadar, u zadarskoj bolnici i dalje se najduže čeka na magnetsku rezonancu i ultrazvuk dojke.
– Trenutno su najduže liste čekanja za magnetsku rezonancu i ultrazvuk dojke. Za MR su u tijeku upisi za termine u listopadu 2018. godine, a za UZV dojke prvi slobodni termini su u ožujku 2018. godine. Među traženijim pretragama su i mamografija kao i razna CT snimanja. Prvi slobodni termini za momografiju su u kolovozu ove godine, a za CT u studenom ove godine, kazao je dr. Karuc.
Dakle, za MR snimanja u zadarskoj bolnici trenutno se čeka više od 500 dana, a za UVZ dojke oko 300 dana. Nešto bolja situacija s tim pretragama trebala bi biti nakon što profunkcionira Poliklinika, a najave su kako bi se to moglo dogoditi za nekoliko mjeseci. Radovi su, naime, pri samom kraju, a o tome kad će pacijenti u toj novoj zgradi moći dobiti usluge ovisi o dinamici nabavke potrebne opreme.
Inače, zadarska bolnica već nekoliko mjeseci, među prvima u Hrvatskoj, provodi SMS obavještavanje pacijenata o terminima, kako bi se, u slučaju odustanka taj termin moga iskoristiti za druge pacijente. Dr. Karuc je napomenuo kako se liste čekanja ne odnose na hitne slučajeve.
– U slučaju hitnosti potrebne pretrage se obavljaju bez obzira na liste čekanja, kazao je Karuc.