Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na nekim područjima Zadra vlada urbani kaos

Autor: Siniša Klarica

22.06.2009. 22:00
Na nekim područjima Zadra vlada urbani kaos

Foto: Siniša KLARICA



U posljednjih nekoliko godina Zadar se razvio i to, po meni, u dosta dobrom smjeru. Možda se nekom čini da se tu radi o naglom razvoju, ali u prethodnih nekoliko godina gotovo da i nije bilo značajnije gradnje. Ne bih se složila s onima koji tvrde da se tu radi o nekakvom graditeljskom čudu, već jednostavno o razvoju potencijala, koji je Zadar uvijek imao, ističe Marija Profaca, predsjednica Društva arhitekata Zadra


Na izbornoj sjednici skupštine Društva arhitekata Zadra (ZDA) 20. svibnja ove godine, Marija Profaca, dipl.ing.arh. izabrana je za novu predsjednicu Društva. Društvo je prije dvije godine obnovilo svoje djelatnosti želeći da se u novom prostornom i arhitektonskom razvoju grada prije svega čuje mišljenje struke. Jedan od osnovnih ciljeva ZDA, koje broji 79 članova, jest utjecati na graditeljsku vizuru grada, ne samo kroz javne istupe, organizaciju stručnih skupova, suradnju na poboljšanju kvalitete prostornih planova, već i kroz organizaciju arhitektonskih natječaja, od kojih je potonji za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja parternog uređenja Trga Petra Zoranića, na kojem je Marija Profaca obnašala dužnost tajnice natječaja.
Doprinos urbanom identitetu Zadra
– Namjera je Društva pridonijeti razvijanju svijesti o potrebi uključivanja arhitektonske struke u donošenje odluka o građevinskim intervencijam u prostoru, kako bi se pronašla najbolja rješenja, bilo da se radi o privatnim, bilo o javnim investitorima. Točnije, želimo koliko je to u našoj moći, doprinijeti razvoju Zadra i njegovom urbanom indetitetu. U posljednjih nekoliko godina, Zadar se razvio i to, po meni, u dosta dobrom smjeru. Možda se nekom čini da se tu radi o naglom razvoju, ali u prethodnih nekoliko godina gotovo da i nije bilo značajnije gradnje. Ne bih se složila s onima koji tvrde da se tu radi o nekakvom graditeljskom čudu, već jednostavno o razvoju potencijala, koji je Zadar uvijek imao, rekla je u uvodu razgovora Marija Profaca.
Podijeljena su mišljenja o tome što je to u novom razvoju grada dobro, a što loše proizašlo kao posljedica gradnje. Jedan od problema grada i gradske vizure su i nadalje bespravno sagrađena, nedovoljno urbanizirana rubna gradska naselja.
Više arhitektonskih natječaja
– Iako je istina da Zadar ima najbolje mogućnosti širenja od svih gradova na našoj obali, stanje u prostoru je zaista šaroliko. Na određenim područjima vlada urbani kaos uzrokovan samovoljnom i nezakonitom gradnjom. Nisu to samo neki rubni gradski prostori, već su se i u područjima poput Dikla ili Kožina događali građevinski zahvati neprimjereni za suvremene gradske četvrti. S druge strane, postoje projekti koji su dosta poboljšali vizuru grada i unijeli novu kvalitetu u prostor. Izrazito je pozitivno što su se prostori nekadašnjih vojarni prenamijenili u prostore javne, sportske i stambene namjene. Posebno bih istaknula prostor budućeg sveučilišnog kampusa, dodaje Marija Profaca.
Ipak u nekoliko sljedećih mjeseci naglasak u radu Društva bit će prije svega na organiziranju arhitektonskih natječaja, za koje vjeruju da će ih u budućnosti biti više.
– Dugoročni plan Društva je potaknuti javne dužnosnike, gradska i županijska tijela uprave, da integriraju obavezu provođenja arhitektonskih natječaja za neke značajnije lokacije, ali i određene objekte poput vrtića i škola, u prostorne planove, kao što je to slučaj u Splitu i Zagrebu. Ne radi se o pokušaju monopolizacije provođenja natječaja od strane Društva, već namjeri da se natječaji provode uz uključivanje najkompetentnijih osoba na mjestu ocjenjivačkog suda, što u konačnici dovodi i do najboljih rješenja. Arhitektonski natječaji svojeversna su javna provjera, jer se većim brojem ponuđenih rješenja otvaraju mogućnosti za kvalitetnije oblikovanje prostora, ali i prilika za promidžbu kako mladih, domaćih snaga tako i projektanata širom Hrvatske.
Usredotočiti se na uređenje rive
Na žestoki sukob mišljenja kojeg su međusobno iskazali arhitekti prilikom natječaja za oblikovanje Ravnica, Profaca gleda kao na nešto čega će uvijek biti. Štoviše, baš na slučaju 15-ak radova prispjelih na natječaj Ravnica, Gradu su se otvorila rješenja za uređenje tog gradskog prostora. Na pitanje jesu li Bašićeve instalacije Morske orgulje i Pozdrav suncu baš najvažnije intervencije u tom prostoru ona kaže:
– Morske orgulje stvarno su izvrstan projekt koji je dao značajan doprinos promociji Zadra. Ima li grad važnijih poslova, uvijek će se postavljati kao pitanje. Međutim, pitanje uređenja cijele rive je ono što je pred nama i na što će se struka morati usredotočiti. Zbog toga sam i mišljenja da bi tu svakako trebalo organizirati urbanističko-arhitektonski natječaj. Osobno ne podržavam veliku gradnju u tom prostoru, kao ni potpuno izbacivanje prometa s Poluotoka, rekla nam je na kraju kratkog razgovora predsjednica Društva arhitekata Zadra Marija Profaca. Njena je želja da Društvo sudjeluje u svim pitanjim oblikovanja prostora pa i onog dijela koji određuje politika kroz prostorno-plansku regulativu. Međutim, naglašava Marija Profaca, ZDA će ostati nezavisna strukovna udruga koja želi dati svoj doprinos razvoju grada.